737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Voor stage naar het buitenland? 5 tips

Woensdag 22 maart 2017 - Lorenzo

Heerlijk natuurlijk. Tijdens je studie even een half jaartje naar het buitenland voor je stage. Een leerzame ervaring, fantastisch voor je Engels (waarschijnlijk spreek je vooral Engels) en bovendien erg goed voor de CV. Want buitenlandervaring blijft een must om bij veel grote corporates te werken. Als dit je ambitie is, zeker even doorlezen.

Documenten vertalen

Voordat je stage gaat lopen, heb je sollicitatierondes. Logisch. Maar omdat je nu solliciteert en in een ander land, zijn er extra zaken waar je op moet letten. Natuurlijk moet je een motivatiebrief schrijven en je CV opsturen. Zorg dat je deze documenten goed vertaalt. Hulp van een ‘native speaker’ of professioneel vertaalbureau kan enorm helpen. Zo voorkom je veelgemaakte taalfouten en creŽer je dus direct een professionele uitstraling. Je mag laten zien dat het moeite kost. Maar zorg dat documenten goed vertaald worden, je maakt maar ťťn eerste indruk. Oh ja, en stuur een foto mee of link naar je LinkedIn profiel. Dit wordt tegenwoordig steeds vaker gewaardeerd.

Verzekeringen

Bekijk voordat je vertrekt je huidige verzekeringen. Een reisverzekering is geen overbodige luxe maar ga vooral ook na of je zorgverzekering voldoende dekking heeft. Niets zo vervelend als ziek worden in het buitenland en niet weten waar je terecht kunt. Zoek dit van te voren uit. De doorlopende reisverzekering is niet duur en veel zorgverzekeringen hebben ook in het buitenland dekking. Denk ook aan een aansprakelijkheidsverzekering. Is je aansprakelijkheidsverzekering ook geldig in jouw stageland? Dit is namelijk verplicht.

School

Natuurlijk dien je met je opleiding kort te sluiten waar je stage gaat lopen en wat je gaat uitvoeren. Let wel, dit moet goedgekeurd zijn. Je zal de eerste niet zijn die na een stage ergens in exotisch oord te horen krijgt dat de stage geen studiepunten oplevert. Zonde natuurlijk. Maar het is ook handig om bij je school alles kort te sluiten i.v.m. OV-jaarkaart. Hierbij heb je hulp van jouw opleidingsinstituut nodig voor het geven van een uitleg dat jij daadwerkelijk in het buitenland stage loopt. Let wel op dat je in deze periode je OV moet inleveren anders krijg je een boete. Regel daarom een stagecontract en stuur dit door naar jouw opleiding.

FinanciŽn

Als je in het buitenland bent loopt jouw studiefinanciering door. Als je tenminste aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld nog steeds ingeschreven staan bij een Nederlandse school en moet die stage daarmee te maken hebben. Misschien heeft jouw school zelfs een beurs voor mensen die in het buitenland een stage regelen. Zeker de moeite waard om dit even na te gaan.

Woonruimte

Ga er maar niet vanuit dat jouw stagebedrijf woonruimte regelt. Dit is erg zeldzaam. Zoek online naar geschikte woonruimte en let er op dat het gemeubileerd moet zijn. Wellicht kun je wel via het bedrijf navragen of zij contacten hebben. Soms kan je zelf via AirBnB geschikt ruimte vinden.

Als laatste wil ik je graag meegeven de stad waar je naartoe gaat te verkennen. Ga een keer lopen in plaats van de metro om de weg te leren kennen. En leg contacten met locals. Want zo’n stage in het buitenland is natuurlijk gewoon erg leuk! Geniet ervan!

Op zoek naar een (buitenland)stage?

Ben jij op zoek naar een (buitenland)stage? Bekijk dan eens het aanbod op†www.stagemotor.nl. Je vindt hier een uitgebreid aanbod aan stagevacatures in alle branches, ook buitenlandse stagevacatures. Dagelijks helpen wij studenten aan een stage die nauw aansluit op het interessegebied.