779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Waarom is roeien zo populair onder studenten?

Woensdag 13 september 2017 - Yvo

Het is een fenomeen dat vele sportkenners verbazingwekkend vinden. Het feit dat het ledental van de roeibond in Nederland elk jaar explosief blijft toenemen. Dit komt voornamelijk door de studenten die zich aangesproken voelen door de sport. Veel grote studentensteden hebben een roeivereniging die elk jaar ook blijft verbazen met de inschrijvingen.

Nu de introductieweken voorbij zijn maken veel studenten roeiverengingen de positief ogende balans op. Roeivereniging Proteus-Eretes uit Delft heeft bijvoorbeeld 286 nieuwe eerstejaars studenten aan zich weten te binden. Dit is een nieuw record voor de vereniging van voorzitter Jorrit Molendijk. ‘’ We hebben zelfs mensen teleur moeten stellen omdat we simpelweg niet meer dan 250 studenten in ons eerste jaar konden plaatsen’’, vertelt Molendijk aan de NOS. 
 
Populariteit
 
Roeien is een van de weinige zo niet de enige sport die elk jaar zo explosief blijft groeien. Maar hoe komt dit nou vragen veel kenners zich af. Sommigen denken dat het komt vanwege de verhogende studiedruk en dat de studenten steeds meer op zoek zijn naar ontspanning in hun studietijd. Hierom zoeken ze iets om gezelligheid te combineren met sportief bezig zijn. En de studenten roeivereniging is hierbij voor velen de ideale oplossing. Anderen denken dat het komt door de gelijkheid binnen de sport. Je begint namelijk met een groep eerstejaars die veelal voor het eerst deze sport gaan doen. Hiermee begin je vaak allemaal op hetzelfde niveau en is er dus nog voldoende ruimte om te klimmen naar de absolute Nederlandse- en wereldtop, ook al beginnen studenten vaak op late leeftijd aan de sport. 
 
Gezelligheid
 
De sport roeien wordt door veel beginnende studenten geassocieerd met een hoop gezelligheid. Feestjes bij de vereniging, verder komen in de studenten wereld en andere bijkomende voordelen. Veel studenten komen ook door dit soort hobby’s tekort aan het einde van de maand. Vandaar vaak de behoefte aan een bijbaan of betaalde stage. Volgens Kristel Kooij van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond ( KNRB ) zijn zij ook enorm blij met de toenemende studenten toestroom aan studenten. ‘’ Een derde van onze leden is student. Dat is heel veel natuurlijk. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er na het eerste jaar ook best veel mensen weer afvallen, maar bij elkaar opgeteld groeien we gewoon met een kleine duizend leden per jaar. Dat is toch prachtig?"
 
Olympische spelen
 
Er worden nu zelfs voor de echte wedstrijdroeiers projecten aangeboden dat ze in 2020 naar de Olympische spelen kunnen. Maar dit gaat voor vele roeiers ten kostte van hun studie en dat hebben ze er niet voor over. Maar dat de mogelijkheid er is dat je 3 jaar na je begin op de Olympische spelen kan staan is bewonderenswaardig en een motivatie voor velen. Dus zal de roeisport nog wel een tijdje in een groeispurt blijven zitten.