779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Wat betekent de miljoenennota nu voor mij?

Woensdag 20 september 2017 - Yvo

Gisteren was het weer zover, de derde dinsdag van de maand en dat betekent Prinsjesdag. Een traditie in Nederland met onder andere de gekke hoedjes, het ritje in de gouden koets en de troonrede. Maar een belangrijk gedeelte van deze dag is de miljoenennota die door de minister van financiŽn wordt aangeboden. Iets wat vaak weinig aandacht krijgt onder studenten maar wat betekent deze miljoenennota nu voor de gemiddelde student.

In de miljoenennota wordt elk jaar een overzicht gemaakt van de plannen van het kabinet op financieel gebied. Alleen dit jaar was de miljoenennota toch anders dan normaal, aangezien er na de verkiezingen nog geen kabinet is gevormd. Dit betekent voor het financiŽle Prinsjesdag overzicht dat er geen grote veranderingen zijn gemaakt vergeleken met vorig jaar, omdat ze deze eventuele veranderingen over willen laten aan het kabinet dat wordt aangesteld. Hieronder leg ik een aantal beslissingen uit die in de miljoenennota van dit jaar wel zijn opgenomen en waar studenten zeker van moeten weten.
Belasting op spaargeld
De eerste maatregel is er eentje die goed nieuws belooft. De belasting op spaargeld tot €100.000 gaat namelijk omlaag. Je hoeft namelijk tot €25.000 geen belasting te betalen op je spaargeld, heb je meer dan €25.000 aan liquide middelen op de spaar rekening dan betaal je hierover 0,87% waarbij dit in 2016 1,2% was. Bij een vermogen van €100.000 tot 1 miljoen euro betaal je 1,41% belasting.
Wonen
Een maatregel die wellicht niet direct onder het kopje studenten kan worden geschaard is de verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Dat is een ongunstig geval voor studenten die later een huis gaan kopen aangezien de hypotheekrenteaftrek van de belasting elk jaar met 0,5% zal blijven dalen. Daardoor moeten studenten in de toekomst meer belasting betalen omdat ze de hypotheekrente in mindere mate van hun belastbaar inkomen af mogen halen.†
Eigen risico
Nog een nadeel aan de nieuwe miljoenennota is de verhoging †van het eigen risico op je zorgverzekering. Dit is het minimale bedrag tot waar je je zorg zelf moet betalen, maak je meer kosten dan dit eigen risico dan heb je recht op een verzekeringsuitkering. Dit bedrag gaat van €385 naar €400, terwijl het eigen risico vorig jaar op †hetzelfde bedrag als het jaar daarvoor bleef steken. Voor de mensen die weinig zorg nodig hebben is dit gunstig omdat dit veelal betekent dat de premies wel omlaag gaan als je weinig tot geen zorg nodig hebt.†
Deze maatregelen zijn natuurlijk niet bindend aangezien er binnenkort een nieuw kabinet komt. Zij kunnen deze beslissingen zo weer aanpassen dus hou het nieuws goed in de gaten wat dit nog meer voor je kan betekenen!