741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Weinig studenten kiezen voor de universiteit

Dinsdag 15 april 2014 - Sanne Hofman

Voor 1 mei moeten studenten zich aanmelden voor een opleiding. Tot nu toe, twee weken voor de uiterlijke inschrijfdatum, hebben 45.000 studenten zich ingeschreven bij een universiteit. Vergeleken met voorgaande jaren is dit aantal aanmeldingen schrikbarend laag. Vorig jaar schreven nog 63.000 studenten zich in bij een universiteit twee weken voor de aanmeldingsdeadline. Dat is 40 procent meer!

De Vereniging van Universiteiten maakte deze cijfers bekend. Sinds dit jaar moeten studenten zich voor 1 mei inschrijven voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Vorig jaar lag de aanmeldingsdeadline nog op 1 september. De aanmeldingsdatum is vervroegd om studie uitval te voorkomen. Studenten hebben dus nog maar twee weken om zich in te schrijven.


Laatste moment
Hoe komt het dat studenten zich dit jaar zo laat aanmelden, vraagt iedereen zich dan af. Of gaan er inderdaad gewoon veel minder jongeren studeren?

“Helemaal verklaren kunnen we dit niet, want studenten zijn wel degelijk op de hoogte van de vervroegde deadline. We hebben geen reden om aan te nemen dat er dit jaar minder mensen gaan studeren, maar blijkbaar wachten ze tot het laatste moment met hun aanmelding. Dat is link, gezien de nieuwe regels. Wees er op tijd bij, anders kan een instelling je weigeren.” vertelt woordvoerder van de Vereniging voor Universiteiten, Bastiaan Verweij.


DigiD
Remco Barendregt, voorzitter van scholierenvereniging LAKS, wil de studenten er op wijzen dat het aanvragen van een DigiD ook nog 5 dagen in beslag neemt. “Studenten hebben een DigiD nodig om zich aan te melden voor een opleiding. De aanvraag daarvan duurt vijf dagen, en dat neigen veel studenten te vergeten. Eigenlijk is de deadline voor aanmelding dus al een week vr 1 mei.” vertelt hij aan de media.


Universiteiten
De laatste tijd wordt er kritisch gekeken naar het onderwijs op de universiteiten in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat de balans tussen onderzoek en onderwijs op de universiteiten volledig zoek is. Dat kan een reden zijn waarom studenten tegenwoordig minder snel voor een universitaire opleiding kiezen.

“Dat komt mede doordat onderzoek bepalend is voor de positie van een universiteit op allerhande internationale ranglijsten. De nadruk op wetenschappelijke publicaties op de uni’s heeft ervoor gezorgd dat het onderwijs een ondergeschoven kindje is geworden.” aldus Karl Dittrich, voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU.

Deze positie van onderzoek boven onderwijs is een zorgwekkende ontwikkeling. “De publicatiedruk zorgt ervoor dat er steeds minder goede docenten zijn, het geven van onderwijs wordt niet meer gewaardeerd. Docenten hebben tegenwoordig ook amper tijd om les te geven. Wij krijgen vaak klachten van studenten dat ze lang moeten wachten op de uitslag van hun tentamens.” aldus een woordvoerster van studentenvakbond LSVB.


Bron: Telegraaf