741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Wel of geen leenstelsel?

Dinsdag 26 februari 2013 - Charlotte Portielje

Het houdt niet op. Dan wordt er gesproken van een leenstelsel en dezelfde week hoor je weer dat er wordt nagedacht over het afschaffen ervan. Een nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) kan ertoe leiden dat we misschien toch het leenstelsel kunnen vergeten.

Het kabinet wil een leenstelsel gaan invoeren voor nieuwe hbo-studenten. De studiefinanciering verdwijnt en wordt omgezet in een lening. Of dit leenstelsel ook daadwerkelijk wordt gebruikt is nog de vraag.

Uit het nieuwe onderzoek van het CPB blijkt dat er eerder een fout is gemaakt. Door het leenstelsel zouden namelijk geen 4000 studenten afhaken maar 7700 studenten. De lening schrikt veel jongeren af om te gaan studeren. Bij eerder onderzoek was er een fout gemaakt door het CPB. Het Centraal Planbureau ging er namelijk vanuit dat bachelor opleidingen 3 jaar duurde, dit is meestal 4 jaar. De nieuwe uitkomsten waren schokkend voor het kabinet.

D66 is het niet eens met de voorstellen van minister Bussemaker. Maar D66 is wel nodig voor een meerderheid in de Kamer. Aanstaande donderdag wordt er opnieuw gepraat over het leenstelsel. Hoogstwaarschijnlijk wordt er ook weer nieuw onderzoek gedaan naar de afhakende studenten.

Wordt vervolgd…

 

Bron: Telegraaf