712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Werkdruk docenten hoog

Vrijdag 3 mei 2013 - Charlotte Portielje

Docenten krijgen steeds meer werk wat ze met minder mensen moeten verrichten. De werkdruk bij leraren is een punt waar veel over gesproken wordt.

Burn-outs komen het meest voor bij leraren, dat bleek onlangs uit een onderzoek van het CBS. Of het komt door de leerlingen die steeds brutaler worden of door de zware werkdruk is niet bekend. Men gaat ervan uit dat het te maken heeft met de werkdruk. Bijna 13 procent van de werknemers in het onderwijs heeft last gehad van een burn-out afgelopen jaar. In het voorgezet onderwijs had maar liefst 25 procent burn-outverschijnselen. Dit is zorgwekkend hoog.

De leraren geven zelf toe dat ze het druk hebben. Bijna de helft van de leraren geeft aan dat ze de werkdruk onacceptabel vinden. Het lesgeven is niet eens het meest zware van het beroep. Vooral alle taken die erbij komen kijken, zorgen voor de stress bij docenten. Voorbeelden van niet-lesgevende taken zijn nakijkwerk, overleg met ouder, voorbereidingen en vergaderingen. De fysieke, mentale en emotionele belasting die bij het vak komt kijken is ook zwaar.

 Tegelijkertijd halen de leraren ook voldoening uit hun werk. Het zijn lastige tijden voor docenten, momenteel is er een te groot aanbod aan leraren, maar de vraag wordt minder. Hierdoor nemen docenten waarschijnlijk teveel werk aan, waardoor ze het uiteindelijk veel te druk krijgen.

Bron: Intermediair

Trefwoorden:

Docenten Werkdruk Hoog