713 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Zadkine op rand van afgrond

Woensdag 24 oktober 2012 - Merely van der Drift

De crisis duurt maar voort en voort. Bedrijven die een paar jaar geleden een toen nog goede investering hebben gedaan, zien dat nu als sneeuw voor de zon verdwijnen. De Mbo-school Zadkine in Rotterdam heeft van 2004 tot 2007 een aantal panden gekocht. Sindsdien wordt het verlies steeds groter en groter.

Het leek zo’n goede aankoop een paar jaar geleden. De koop van verschillende panden waardoor ze het aantal studenten konden vergroten. Helaas ging het daarna niet goed met de economie en werd de subsidie steeds minder. Vervolgens werden de inburgeringscursussen ook niet meer gefinancierd waardoor ze veel geld verloren en minder studenten kregen.

Het verlies is nu opgelopen tot 19 miljoen euro. Tweeduizend werknemers werken er op dit moment. In het begin van het jaar zijn er al 350 banen geschrapt, nu is de nieuwe bestuursvoorzitter van plan om nog eens 150 mensen te ontslaan. Luc Verburgh is de vervanger van Henri van Vlodrop en Ans Wijtvliet. Het is nu de taak van Verburgh om het grote tekort, veroorzaakt door zijn voorgangers, weer te verkleinen.

Een plan is om de leegstaande panden te gaan verhuren of verkopen. Zijn doel is om de capaciteit van 200 duizend vierkante meter te halveren. De VVD heeft nu bekend gemaakt dat ze voorlopig nog niet van plan zijn om het Zadkine te helpen met de financiering. Ze vinden dat het Zadkine eerst zelf moet gaan kijken hoe ze dit kunnen gaan oplossen. Wel denken ze aan schatkistbankieren. Het ministerie van FinanciŽn leent hierbij op verantwoordelijke wijze geld.

Naast het Zadkine zat het Amarantis dit jaar ook al op het randje van de afgrond. Hier was niet de aankoop van nieuwe panden, maar het plan om nieuwe panden zelf te bouwen de boosdoener. Amarantis is toen opgeknipt in vijf delen. Toch wil de minister van Onderwijs hier nog even mee wachten tot Zadkine zelf met een plan komt.

†Bron: nu.nl