713 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Zakelijke kleding en het gebruik van kleuren

Maandag 12 januari 2015 - Redactie

In dit artikel gaan we in op de indrukken die kleuren bij een zakelijk outfit kunnen opwekken in de zakelijke wereld.

Wanneer je op gesprek mag bij een stagebedrijf, wil je natuurlijk zo goed mogelijk uit de verf komen. Als je stage loopt bij een bedrijf waar de werknemers zich zakelijk kleden, doe je er goed aan je kleding hier ook op af te stemmen. Maar welke kleuren kun je dan het beste dragen? In dit artikel gaan we in op de indrukken die kleuren bij een zakelijk outfit kunnen opwekken in de zakelijke wereld. We maken hiervoor gebruik van de kleurkaart van Schulte Herenmode. Door je bewust te zijn van de invloed die kleurgebruik kan hebben, kun je meer invloed hebben op de (eerste) indruk die je afgeeft aan het stagebedrijf.

Veilige kleuren

Wil je er zeker van zijn dat de kleuren van jouw zakelijke kleding geen ongewenste associaties opwekken, dan kun je het beste kiezen voor donkergrijs en/of donkerblauw. Deze kleuren worden over het algemeen beschouwd als de meest gepaste kleuren voor een zakelijk outfit. Donkergrijs wordt gezien als zakelijk en autoritair. Donkerblauw heeft met name een geloofwaardige, betrouwbare, conservatieve en autoritaire uitstraling. Maar ook met lichtgrijs, blauw en lichtblauw zit je eigenlijk altijd wel goed. Op de kleurkaart (onderaan) zie je de daarbij behorende associaties

Redelijk veilige en minder veilige kleuren

Soms kan het ook in je voordeel werken om je zakelijk te kleden, maar net iets meer op te vallen. Zwart, wit, groen, bruin en rood zijn dan gangbare kleuren. Let wel op dat je de kleur rood met mate gebruikt, want deze kleur is erg opvallend en kan ook minder gewenste associaties opwekken. Paars, oranje, geel en roze zijn minder veilige keuzes als het om zakelijke kleding gaat. Of deze kleuren passen binnen jouw zakelijke outfit, is vooral afhankelijk van het bedrijf en de functie waarnaar je solliciteert. Bij een reclamebureau waar de werknemers semi-formeel gekleed zijn, is het bijvoorbeeld meer gepast om gebruik te maken van deze “minder veilige kleuren” dan wanneer je solliciteert bij een bank.

Kleurkaart zakelijke kleding

Trefwoorden:

Sollicitatiegesprek