739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Zekere voor het onzekere nemen

Vrijdag 28 december 2012 - Merely van der Drift

B-vakken worden meestal gelinkt aan slimme kinderen. De exameneisen worden steeds strenger, dus kiezen veel Vwo’ers voor veilig en stappen over naar Wiskunde A. Dit is een hel voor de maatschappij, die dadelijk haast geen B’ers heeft

Op de middelbare school sta je al voor grote keuzes, namelijk wat voor vakken pakket moet je kiezen. Welke bijvakken doe je, wil je wel een taal? Allemaal moeilijk. Ook moet je kiezen welke wiskunde je gaat doen. Ga je de A-kant op, of de B? Het verschil is simpel. Wiskunde A is meer een ondersteunend hulpmiddel. Je kunt het gebruiken bij economie en bijvoorbeeld biologie. Er komt veel kansberekening in voor. Wiskunde B is helemaal het tegenovergestelde. Dit heb je nodig bij natuurkunde, scheikunde enzovoort. Je lost vooral veel formules op. Het is exacte wiskunde.

Wiskunde B wordt dus door veel scholieren gevreesd. Elk jaar worden de exameneisen zwaarder. Er wordt alleen geen rekening gehouden met de verschillende vakken. Scholieren die dit jaar examen doen, mogen maar één vijf halen van de drie basisvakken. Deze vakken zijn Nederland, Engels en Wiskunde. De meeste onvoldoendes vallen vaak bij Wiskunde. Je mag dan geen andere onvoldoendes meer krijgen.

Leerlingen die moeite hebben met Wiskunde B, maar het wel leuk vinden, maken nu toch sneller de overstap naar de ‘makkelijkere’ wiskunde. Er is immers een kans dat je ook bij de andere twee vakken een onvoldoende haalt. Helaas is er geen onderscheid tussen moeilijke en makkelijke wiskunde, dus nemen ze het zekere voor het onzekere. Er kiezen vanaf dit jaar dus minder scholieren voor Wiskunde B. Dat betekent dat er ook minder met een B-opleiding afstudeert. Dit kan in de toekomst problemen gaan opleveren voor onze maatschappij.

Bron: volkskrant.nl