741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Zijn Aziatische kinderen echt slimmer?

Woensdag 7 mei 2014 - Sanne Hofman

Aziatische mensen staan vaak bekend als intelligente mensen, maar zijn Aziatische mensen ook daadwerkelijk slimmer? Hoe komt het dat Aziatische kinderen en studenten het vaker beter doen op school? Op deze vragen geven wij u een antwoord!

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Aziatische studenten in Amerika het op school gemiddeld beter doen dan de Amerikaanse studenten zelf. Komt dit omdat Aziatische mensen echt slimmer zijn? Of zit er iets anders achter? Het onderzoek vertelt dat de werkhouding en de opvoeding van de Aziatische kinderen een erg belangrijke rol speelt.


Hetzelfde IQ
Twee Aziatische onderzoekers van de University of New York deden onderzoek naar de intelligentie van studenten in Amerika van Amerikaanse afkomst en van Aziatische afkomst. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat Aziatische jongeren helemaal niet van nature slimmer zijn dan de Amerikaanse jongeren. Uit verschillende testen bleek dat het IQ van de studenten ongeveer even hoog is. De afkomst van de studenten maakt hierbij dus niets uit. Zowel Aziatische als Amerikaanse kinderen hebben hetzelfde niveau als zij aan hun schoolcarrière beginnen. Op de één of andere manier leren Aziatische leerlingen gewoon sneller.


Sociaal-Economische verschillen
Het verschil in leren tussen studenten van Amerikaanse en Aziatische afkomst kan komen door de sociaal-economische verschillen. Aziatische gezinnen bieden vaak, blijkt uit onderzoek, een stabielere basis voor een kind, Aziatische echtparen blijven gemiddeld vaker samen, Aziatische ouders zijn vaak hoger opgeleid en Aziatische gezinnen hebben vaak een hoger inkomen. Toch zegt deze theorie niet erg veel over de praktijk. Ook Aziatische kinderen uit een armer gezin doen het vaak beter op school.


Opvoeding
Het IQ en de sociaal-economische toestand zeggen in de praktijk dus helemaal niets over de leerverschillen tussen studenten van Amerikaanse afkomst en van Aziatische afkomst.  Er moet een andere reden zijn waarom Aziatische kinderen het beter doen op school.

Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat de houding van de studenten tegenover school de belangrijkste rol speelt.

“Westerse kinderen worden veel vaker opgevoed met het idee dat intelligentie een aangeboren eigenschap is. Hierdoor zullen de ouders het ook eerder accepteren wanneer een kind het minder goed doet op school. Als gevolg hiervan zullen de ouders minder hard pushen en minder druk uitoefenen op hun kind om te presteren.” aldus wetenschap24.nl

Aziatische kinderen worden op een manier opgevoed die Amerikaanse en westerse kinderen niet kennen. Aziatische kinderen leren dat excellentie voortkomt uit oefening en dat intelligentie niet is aangeboren. Aziatische ouders begeleiden en motiveren hun kinderen vaak, soms met een erg grote druk.


Balans
Toch blijkt uit het onderzoek dat een balans tussen hard leren en ontspanning erg belangrijk is. Het blijkt bijvoorbeeld dat Aziatische studenten vaker een minder positief zelfbeeld hebben, minder tijd doorbrengen met leeftijdsgenoten en vaker ruzie hebben met hun ouders.


Bron: wetenschap24.nl