741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Zo presenteer je het best

Donderdag 30 januari 2014 - Sanne Hofman

Presenteren kan nog best moeilijk zijn. Het is voor veel mensen vaak lastig om boeiend te blijven en de aandacht van het publiek vast te houden. Al snel geef je in een presentatie teveel informatie en raak je zelf de draad kwijt. Hieronder wil ik graag een paar eenvoudige tips geven die je kunnen helpen bij het geven van een goede presentatie.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo is het belangrijk dat je van te voren al een inhoud hebt bedacht. Je kunt je aan die vaste punten houden. Ook is het vaak slim om de presentatie van te voren een paar keer te oefenen. Zo raak je gewend aan je verhaal en gaat het uiteindelijk allemaal vanzelf.


Tijdens de presentatie zelf werkt het vaak om de sfeer zo ontspannen mogelijk te houden. Praat rustig en duidelijk, met pauzes tussendoor en spreek met een goed volume. Je kunt ook erg veel doen met je stem zelf. Gebruik bijvoorbeeld verschillende intonaties, zo kun je bepaalde zinnen kracht geven. Het is belangrijk om overtuigend over te komen. Weet waar je over praat en wat je zegt. Zo heb je zelf ook veel meer vertrouwen. Houdt de presentatie kort maar krachtig. Zo blijft het voor iedereen boeiend en kan je niet van het onderwerp afdwalen. Aan het eind van de presentatie kan je een korte samenvatting geven en vraag je of het publiek nog vragen heeft.


Lichaamshouding is ook erg belangrijk tijdens een presentatie. Zorg voor een open en ontspannen houding. Ga dus niet met je handen over elkaar staan. Dit komt heel gesloten over. Gebruik gebaren tijdens het praten, zo kun je jezelf duidelijker maken. Ook is het veel boeiender om naar iemand te kijken en te luisteren die ergens enthousiast over verteld. Zorg er daarnaast ook altijd voor dat je oogcontact maakt met de mensen uit het publiek en zorg voor interactie. Kijk niet teveel naar je scherm maar richt je op de mensen. Contact met de mensen is erg belangrijk. Ze voelen zich dan meer betrokken bij je presentatie.


Als laatst zijn er natuurlijk heel veel hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het presenteren. Zorg dat je gebruik maakt van bijpassende beelden en plaatjes, gebruik weinig tot geen teksten in je presentatie.


Met deze tips in je achterhoofd moet het zeker lukken om een leuke en goede presentatie te geven. Maak je vooral niet te druk, bereid je goed voor en ontspan. Dan komt alles goed!