739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Zomertijd heeft impact op onze gezondheid

Woensdag 3 april 2013 - Charlotte Portielje

Het is een uurtje, maar toch een uurtje met gevolgen. Zo is de kans op een hartaanval groter wanneer je een uur minder nachtrust hebt. De dag na de uursverandering (zondag) ligt het aantal hartaanvallen 71% boven het aantal van de zondag ervoor.

Een Amerikaans tijdschrift voor cardiologie deed onderzoek. Hieruit bleek dat de hormonen en bloeddruk wijzigen bij het ingaan van de zomertijd. Dit geldt overigens niet bij het ingaan van de wintertijd (één uur achteruit).

Het ingaan van de zomertijd heeft ook na twee dagen nog effect. De concentratie kan op maandag minder zijn dan op een maandag ervoor. Scholieren presteren op deze dag ook minder. Gelukkig was het afgelopen maandag een vrije dag dankzij Pasen, dus waren de scholieren vrij.

Zelfs na twee dagen zijn de risico’s nog niet over. De week na de uursverandering moet je ook extra goed opletten in het verkeer. Uit een Brits onderzoekt blijkt namelijk ook dat er meer verkeersongelukken plaats vinden in de week nadat de zomertijd is ingegaan. Dit kan te maken hebben met het concentratievermogen van de mensen maar ook met dat het pas later licht wordt. Een uur tijdsverschil kan blijkbaar aardig wat risico’s met zich meebrengen.

 

Bron: AD