741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Zorgwekkend: steeds meer mbo opleidingen voeren een numerus fixus in

Maandag 24 maart 2014 - Sanne Hofman

Mbo studenten lopen steeds vaker tegen hetzelfde probleem aan: ze kunnen namelijk nauwelijks een goede stageplek vinden. Stageplekken in verschillende sectoren worden gewoon niet genoeg aangeboden. Door dit grote tekort aan stageplaatsen voeren steeds meer mbo opleidingen een numerus fixus in.

Veel mbo scholen hebben vanwege het veel te grote tekort aan stageplaatsen in verschillende sectoren besloten al vanaf komend schooljaar veel minder leerlingen voor verschillende studies aan te nemen. “Het gaat vooral om de zorg, de bouw en op sommige plaatsen om de horeca. En ook in sommige regio's is het aantal stageplekken zo dramatisch afgenomen dat scholen wel gedwongen worden een loting toe te passen of studenten te motiveren een andere studie te kiezen.” Aldus Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad.


Verschillende regio’s
Het is nog niet bekend hoeveel scholen en opleidingen een numerus fixus gaan invoeren volgens de MBO Raad. “Het is redelijk onduidelijk, omdat de schaarste per regio anders is. Zo hebben mbo's in Groningen en Friesland enorm veel moeite om plekken in de zorg te vinden. In Groningen geldt dat bovendien ook voor de transport- en logistieksector.” aldus de MBO Raad.


Zorgwekkend
De MBO Raad vindt het een zorgwekkende gebeurtenis. “Binnen de sectoren waar een gebrek aan stageplekken is, zoals de zorg en de bouw, ontstaat over een paar jaar een tekort aan krachten. Nu kunnen we niet genoeg mensen opleiden om dat straks op te vangen.” aldus woordvoerster Marije Hulsbosch.

Niet alleen de mbo studenten hebben te maken met een tekort aan stageplaatsen. “Zo gauw er een probleem is met het vmbo of mbo staat Den Haag op zijn achterste benen. Over studenten aan de universiteit of op het hbo hoor je niemand, terwijl daar precies dezelfde problemen spelen. Ook daar kunnen de studenten geen of nauwelijks een stageplaats vinden. Er zijn genoeg studenten die aan de studie-eisen van Den Haag voldoen, maar nu buiten hun schuld tegen een studievertraging aanlopen, met alle financiŽle consequenties van dien. Net als in de jaren tachtig is de Staat een verloren generatie aan het kweken.” vertelt G. Eberhard uit Rhenen aan Telegraaf.


Bron: RTL nieuws