713 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Zwartrijden is reden voor agressie tegen treinpersoneel

Donderdag 28 november 2013 - Sharon Kardjo

Uit cijfers van de NS blijkt dat steeds vaker treinpersoneel te maken krijgt met agressieve reizigers. In 2012 zijn er ongeveer 8.100 incidenten geweest, dit was een stijging van bijna 16% vergeleken met 2011.

Het blijkt dat dit jaar de meldingen ook ruim boven de 8.000 komen. In de eerste twee kwartalen werd er namelijk door het NS-personeel 4.175 keer een melding gemaakt. Dit is ten opzichte van de laatste twee kwartalen van 2012 wel iets minder. Er waren toen 4.257 meldingen.

Steeds vaker is het zo dat de medewerkers van de NS slachtoffer worden van zware incidenten. In de periode van januari t/m oktober 2012 werd er 579 keer een melding gemaakt.

In de eerste tien maanden van dit jaar is dit aantal toegenomen tot maar liefst 858 keer. In 47 gevallen leidde de agressie tot letsel bij de NS-medewerker.

Oorzaak
Voor de agressie van reizigers moet een oorzaak zijn en volgens de NS is de belangrijkste oorzaak dan ook zwartrijden. ‘’Het overgrote deel van de meldingen komt binnen nadat blijkt dat de reizigers geen geldig vervoersbewijs hebben’’, zegt NS-woordvoerder Stan Hoen.
Sinds 2012 is er echt een explosieve stijging gekomen in het aantal incidenten. Stan Hoen zegt: ‘’Die ommekeer kwam nadat enkele jaren geleden een reiziger een conducteur neerstak. Sindsdien is onze boodschap ‘Handen af van ons personeel’.’’

Campagne
Om de boodschap goed tot de mensen door te laten dringen start de NS vanaf maart 2014 met een campagne. ‘’Dit is in navolging van de succesvolle Sire-campagne waarbij agressie tegen ambulancepersoneel onder de aandacht werd gebracht’’, aldus Stan Hoen.
Er is ook een akkoord gesloten met de vakbonden over een actieplan om geweld tegen de NS-medewerkers tegen te gaan. Ook komt er nieuwe kleding voor de medewerkers van de Service & Veiligheidsteams. Deze kleding straalt meer autoriteit uit en past beter bij de veiligheidstaken die zij hebben.

Bron: NU.nl


 

Trefwoorden:

Ov Trein Ns Reizigers