799 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Persberichten

NieuwsberichtenColumnsGastbloggers


Aanbod stageplaatsen groeit

Maandag 12 juli 2010 - Nieuwsredactie

Het landelijke aanbod van stageplaatsen is met 9% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Studenten vinden dan ook sneller een stage. Dit blijkt uit de Landelijke Stage Enquête 2010 die gehouden is door Stagemotor.nl, een vacaturebank voor stages.

Grote verschillen per branche
Opvallend zijn de grote verschillen per branche. De grootste stijging in het aantal stageplaatsen doet zich voor in de vakgebieden Personeel en Organisatie (+31%), Marketing en Communicatie (+30%) en Retail en Groothandel (+30%), terwijl het aanbod in branches als Maatschappelijke dienstverlening (-39%), Toerisme (-8%) en Onderwijs (-7%) nog altijd afneemt. “Het lijkt erop dat veel bedrijven in branches die tijdens de crisis als eerste de klappen kregen, nu ook als eerste weer op zoek gaan naar stagiairs”, aldus Pieter van Diggele, manager communicatie bij Stagemotor.nl.

Studenten vinden sneller stageplaats
De stijging van het aantal stages heeft voor studenten direct positieve gevolgen. Studenten vinden sneller een stageplaats dan een jaar geleden. Ruim 86% van de studenten vindt binnen drie maanden een geschikte stageplaats, tegenover 76% vorig jaar. Mbo-studenten hebben de minste moeite om een stage te vinden. 88% van hen vindt binnen 3 maanden een stage, terwijl dit bij hbo- en wo-studenten op respectievelijk 85% en 86% ligt. Verder valt op dat mannelijke studenten het met 89% wat makkelijker lijken te hebben dan studentes met 85%.

Voorzichtige groei
Van Diggele verwacht dat de groei van het aanbod zich richting de komende stageperiode zal voortzetten. “We zien dat veel bedrijven zich in 2009 een jaartje afzijdig hebben gehouden, maar nu weer voorzichtig beginnen met het aanbieden van stageplaatsen.” Hij waarschuwt echter voor teveel optimisme. “Pas als het aanbod ook in de branches die nu achterblijven gaat groeien, kunnen we echt spreken van een herstel van de stagemarkt.”

Landelijke Stage Enquête 2010
De Landelijke Stage Enquête wordt elk halfjaar uitgevoerd door Stagemotor.nl, een landelijke vacaturebank voor stages. Aan het onderzoek hebben ruim 1200 respondenten meegedaan. Kijk voor meer informatie op de informatiepagina Landelijke Stage Enquête.