800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Baankansen mbo-ers groter door nieuw type studie

Maandag 11 mei 2015 - Sven de Haas

Scholen gaan experimenteren met een nieuw type studie om de baankansen van mbo-ers te vergroten. Voorheen bestonden alleen de BOL-opleiding en de BBL-opleiding. Als het experiment een succes is zullen deze studies in de toekomst gecombineerd kunnen worden op mbo-niveau.

Minister Bussemaker hoopt dat mbo-studenten door een gecombineerde studie beter voorbereid zijn op een toekomstige baan. BBL-opleidingen bestaan over het algemeen uit één of twee dagen les per week. De rest van de week werken de studenten bij een leerbedrijf. Dit blijft zo gedurende de gehele studie. Bij BOL-opleidingen hebben studenten les op school, met een enkele stageperiode tussendoor. Door de opleidingssoorten te combineren zullen de studenten zowel voldoende praktijk- als theorie-ervaring opdoen. Studenten zullen bijvoorbeeld eerst twee jaar theorieles krijgen en vervolgens één of twee jaar bij een leerbedrijf werken.

Scholen die mee willen doen aan het experiment moeten kunnen bewijzen dat zij genoeg plekken beschikbaar hebben bij leerbedrijven. Het experiment wordt waarschijnlijk uitgevoerd onder mbo niveau 2, 3 en 4. Scholen kunnen zich tot 1 juni aanmelden.

Bron: Rijksoverheid.nl