739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


De eindexamens gaan vandaag van start. Zo bereid je je voor!

Woensdag 10 mei 2017 - Lorenzo

Voor ruim 213.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt aankomende week een spannende. Vanaf vandaag gaan namelijk de eindexamens van start, welke duren tot en met 24 mei.

Woensdag trappen de havisten af met scheikunde en beginnen de vwo’ers met Nederlands. De vmbo’ers zijn Donderdag aan de beurt en mogen zich buigen over het examen transport en logistiek.

Verdeling

Van de leerlingen die eindexamen gaan doen zit ruim de helft (112.601 leerlingen) op het vmbo. 60.000 leerlingen doen eindexamen op havo niveau en de overige 40.000 zitten op het vwo.

Je buigen voor urenlange toetsen is iets waar bijna geen scholier op zit te wachten en het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden. Je wilt immers niet volgend jaar nóg een keer eindexamen moeten doen!

Slagingspercentage stijgt

Onze Nederlandse scholieren slagen steeds meer! Uit cijfers van DUO blijkt dat het slagingspercentage bij het eindexamen al jaren stijgt. Een goede zaak! Zo slaagde vorig jaar 92,7% van de middelbare scholieren.  Dit was 0,01% meer dan het jaar ervoor en het hoogste slagingspercentage sinds 2008. Wij zijn benieuwd of onze middelbare scholieren dit jaar weer een stijging weten te realiseren!

Hoe bereid ik me voor?

Als de voorbereidingen voor je examens nog moeten beginnen dan ben je wel erg laat. Echter, na het dagelijkse examen gemaakt te hebben zal het gros van de scholieren zich buigen over de volgende toets. Wat werkt hier het beste bij? Hoe lang kun je het beste leren? Kun je beter leren met of zonder muziek op? En werkt een powernap? Dit zijn een aantal vragen waarvan wij ons kunnen voorstellen dat je deze jezelf stelt.

Hoe lang leren?

Wetenschappelijk gezien kun je het beste drie kwartier tot een uur studeren om vervolgens een korte pauze te nemen. Een tip is om tijdens deze pauze even te bewegen. Je hart moet hierdoor sneller pompen, wat bevorderlijk is voor je doorbloeding. Je brein wordt hiermee ook goed doorbloed en dat is gunstig voor de verbindingen tussen je hersengebieden, dit maakt je wat scherper.

Een andere tip die we je kunnen geven is het gebruik van de super handige timer app: Pomodoro. Pomodoro houdt steeds bij wanneer je 25 minuten actief leert. Vervolgens krijg je van de app 5 minuten pauze. Hierna word je weer 25 minuten aan het werk gezet. Na vier rondes van 25 minuten mag je een kwartier tot half uur pauze nemen. Ideaal wanneer je efficiënt wilt leren!

Meer over andere handige apps die je kunt gebruiken voor je studie lees je hier.

Wel of geen muziek?

Kun je beter leren met of zonder muziek op? Weet jij zeker dat jij je beter kan concentreren wanneer je muziek op hebt? Schroom dan niet! Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde muziek bepaalde hersenfuncties extra activeert, wat bevorderlijk is voor het leren. Verstandig is wel om het te houden bij wat rustige pianomuziek bijvoorbeeld. Van een hard rock nummer of een nummer die jou aanzet tot meezingen kan niemand zich concentreren.

Meer informatie over wel of geen muziek tijdens het leren kun je lezen in deze blog die we hierover hebben geschreven!

Powernap

Een lang examen maken put uit natuurlijk. Echter, na het examen wil je vaak wel weer leren voor het examen van de volgende dag. Het houden van een powernap kan je weldegelijk de concentratie brengen om weer te leren. Je moet alleen zorgen dat deze powernap niet te lang duurt.

Het houden van een powernap verlaagt het stressniveau en verhoogt de productiviteit. Een dutje zorgt voor  herstel van de hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan. Maak deze powernap echter niet te lang. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je s ’avonds niet meer kan slapen. Voor een snelle herstart en een nieuwe dosis alertheid is 10-30 minuten genoeg.

Meer over powernaps lees je in deze blog!

Tot slot

Wij willen alle middelbare scholieren heel veel succes wensen met hun eindexamen. Hopelijk hebben jullie wat aan bovenstaande tips!