715 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Dé tips om een voldoende te scoren!

Maandag 15 mei 2017 - Lorenzo

ďIk zie door de bomen het bos niet meer, ik steek heel veel tijd in mijn studie maar mijn resultaten vallen tegen, wat kan ik doen?Ē In dit artikel behandelen we de 2 tips waar onze studenten de meeste vruchten van plukken.

Oorzaken en gevolgen van studieproblemen

Als studiebegeleider bij Lokaal10 zie ik regelmatig studenten uit het hoger onderwijs die problemen ervaren met hun studie. Ze komen binnen met tegenvallende studieresultaten, onvoldoendes en een hele rits aan herkansingen op de planning. Sommige weten niet wat ze fout doen, steken enorm veel tijd in het studeren, maar zien dit niet terug in hun tentamencijfers. Anderen geven toe te weinig tijd aan hun studie te besteden, omdat ze nog zoveel andere verplichtingen hebben. Wanneer je als student kampt met studieproblemen kan dit op de korte en lange termijn negatieve gevolgen hebben. Oplopende studiestress, studievertraging, en in sommige gevallen zelfs een negatief bindend studieadvies. †

Hoe los je studieproblemen op?

Stel je je voor dat je vandaag begint aan een nieuw vak voor je studie. Over 8 weken is het tentamen en word je geacht de studiestof te beheersen. Hoe ga je dit aanpakken? Voor veel studenten begint op dat moment de wandeling door de doolhof, zonder dat ze een idee hebben welke kant ze op moeten. En hier gaat het ook meteen mis. Er zijn studieboeken om door te worstelen, colleges, werkgroepen, en er moet een paper geschreven worden die ook meetelt voor het eindcijfer. Hoe kan je nu zorgen dat je door de bomen het bos ziet, en je straks met een mooi cijfer het vak afsluit?

Stap 1: Maak een effectief plan

De oplossing zit hem allereerst in het maken van een effectief plan. Een route die je van tevoren uitstippelt om je door de doolhof heen te helpen. Hiervoor is het enerzijds belangrijk dat je een helikopterview leert ontwikkelen. Hoe ziet die doolhof eruit? Welke obstakels zijn er onderweg? Hoe kan ik hier mee omgaan? Wat wordt er nu precies van me verwacht? Hoe ga ik daar aan voldoen? Anderzijds is het ook essentieel dat je leert om tijdens je wandeling continu te blijven opletten. Ga ik nog steeds de goede kant op, of moet ik een alternatieve route bedenken?

Stap 2: Gebruik de juiste studietechnieken

Daarnaast is het essentieel dat je de juiste studietechnieken gebruikt. Je wordt als student op het hoger onderwijs namelijk niet alleen geacht om de studiestof uit het hoofd te leren, maar ook om deze op een hoger niveau te beheersen. Je moet de stof begrijpen en kunnen uitleggen en toepassen in nieuwe situaties. Dit vergt vaak een andere manier van leren dan je gewend was op het middelbaar onderwijs.

Wanneer je studieresultaten tegenvallen, komt dit vaak niet doordat je het niet kunt, maar doordat je waarschijnlijk de verkeerde studietechnieken inzet. Wanneer je je strategie aanpast, is de kans groot dat je cijfers omhoog gaan. Je kunt jezelf trainen in het inzetten van effectieve studie-strategieŽn. Denk hierbij aan het maken van mindmaps en flashcards, het overhoren van jezelf, het op de juiste manier maken van aantekeningen, het goed voorbereiden van colleges en door juiste strategieŽn te gebruiken. †

Ben je benieuwd hoe ik jou verder kan helpen om voldoendes te scoren?

Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in via http://lokaal10.nl/diensten/gratis-kennismaking/ of telefonisch via 020 - 760 88 59.

Succes met de voorbereidingen van je tentamens!

Met vriendelijke groet,

Lisa