739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Een einde maken aan uitstelgedrag met deze tips!

Woensdag 19 april 2017 - Lorenzo

Tja.. daar zit je dan weer met een PlayStation controller in je handen terwijl je eigenlijk zou moeten leren.. Komt morgen wel zeg je dan. Uitstelgedrag. Onder studenten is er zelfs een heuse term voor, “soggen” (sog: Studie Ontwijkend Gedrag).

Het vervelende van uitstelgedrag is dat je zelf dondersgoed weet dat je fout zit, maar toch doe je het. Uitstel is één van de meest voorkomende problemen. Heel veel mensen weten wat ze willen en moeten doen, maar toch doen ze het niet.

Door het telkens maar uitstellen van dingen die écht moeten gebeuren, zal je echt belangrijke dingen niet gedaan krijgen. Wat kan je aan dit uitstelgedrag doen? Wij zullen hieronder een aantal korte tips geven die je kunnen helpen om te stoppen met uitstellen.

Zoek de oorzaak!

Het belangrijkste is om de oorzaak te zoeken van je uitstelgedrag. Stel je iets uit uit angst? Ben je (te) perfectionistisch en ben je bang om iets aan te pakken, omdat je denkt dat het eindresultaat niet goed genoeg zal zijn? Of ben je misschien te makkelijk afgeleid? Zodra je weet wat het achterliggende probleem is kun je beginnen met kijken wat je eraan kunt doen.

Plan vooruit

Plannen.. Iets wat studenten niet graag doen, maar wat wel heel effectief werkt! In het plannen hoeft niet heel veel tijd te zitten. Neem gewoonweg elke dag 5 a 10 minuten de tijd en schrijf op wat je de dag daarop moet of wilt bereiken. Begin met het plannen van kleine taken die wel echt moeten gebeuren. Op deze manier bouw je een gevoel van bekwaamheid op. Je zult merken dat het echt werkt!

Zet die eerste stap

Vaak stel je iets uit voordat je er überhaupt aan begonnen bent. Denk aan dat ene project waar je helemáál geen zin in hebt. Echter, wanneer je zo over elk project of taak denkt dan gaat elke taak er schier onmogelijk uitzien. De tip die we je hierbij willen geven is: Zet gewoon die eerste stap! Wanneer je namelijk begint aan het project dan zal je merken dat je mentale toestand veranderd van “het is te moeilijk” naar “hee, ik doe het gewoon”!

Werk in tijdsblokken

Het werken in tijdsblokken verkleint de kans dat je snel afgeleid bent. Probeer je 25minuten goed te concentreren en houd daarna 5 minuten pauze. Wanneer je dit een tijdje volhoudt zal je merken dat je je steeds beter kunt concentreren.

Pomodoro is een super handige timer app die je hierbij helpt. Het houdt steeds bij wanneer je 25 minuten actief bezig bent. Daarna krijg je van de app 5 minuten pauze. Vervolgens word je weer 25 minuten aan het werk gezet. Na vier rondes van 25 minuten mag je een kwartier tot half uur pauze nemen. Ideaal wanneer je efficiënt wilt leren! Meer handige apps voor tijdens het leren vind je hier!

Zet je telefoon uit

Tuurlijk is het vervelend om niet bereikbaar te zijn, maar je telefoon uitzetten werkt echt. Wat je kunt doen is 25 minuten je telefoon uitzetten om vervolgens als pauze even 5 minuten op je telefoon te zitten. Zo heb je in die 25 minuten ook minder drang om je telefoon te pakken.

Vertel anderen over je doelen

Wanneer je jouw naasten vertelt over je doelen dan zullen ze waarschijnlijk meer op de hoogte zijn van jouw projecten. Hierdoor wordt de kans groter dat ze af en toe naar je projecten vragen. Op deze manier word jij weer herinnert aan je project en je verantwoordelijkheden daarbij.

Beloon jezelf en erken je successen!

Vergeet jezelf na flinke inspanningen niet te belonen! Wanneer jij een pittig project netjes hebt afgerond mag je dit best even vieren met een lekkere maaltijd of een bioscoopbezoek. Belangrijk is dat jij een goede mix vindt tussen hard werken en genieten!

Zorg tevens bij het afronden van bijvoorbeeld een succesvol project dat je even stil staat bij wat je hebt bereikt. Geef het een plaats en ga de volgende uitdaging aan!

Tot slot

Dit zijn slechts een aantal tips die jou een duwtje in de goede richting kunnen geven. Heb jij nog goede tips om uitstelgedrag verleden tijd te maken? Laat het ons weten!