712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Een goeie bak concentratie nodig? Mijd energiedrankjes!

Woensdag 12 april 2017 - Lorenzo

Bijna elke student heeft weleens een periode gehad dat hij of zij Úcht even flink aan de bak moest. Dit kan voor een project met een deadline zijn, maar ook voor bijvoorbeeld een tentamenweek. Je gaat tot in de late uurtjes door en giet jezelf helemaal vol met energiedrankjes, in de hoop wakker te blijven en de juiste concentratie te vinden.

Energiedrankjes zoals Red Bull worden volop geconsumeerd tijdens de schoolperiode. “Red Bull stimuleert lichaam en geest” zegt de verpakking, maar is dat ook echt zo?

Inhoud blikje Red Bull

Dat Red Bull oppeppend werkt en daarmee het lichaam stimuleert is algemeen bekend, maar stimuleert het ook de geest zoals de verpakking zegt? Om hier antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om allereerst te weten wat er in een blikje redbull zit, en wat deze stoffen met je lichaam doen.

Energiedranken zijn frisdranken met veel suiker, waaraan cafe´ne, taurine en glucurono-lacton zijn toegevoegd. Al deze stoffen zorgen voor het oppeppende effect.

De belangrijkste ingredienten van een blikje Red Bull (of een andere energiedrank) zijn dus:

  • Taurine
  • Glucurono-lacton
  • Caffeine
  • Suiker

Taurine

Allereerst gaan we een welkbekend fabeltje ontkrachten. Ken jij het fabeltje dat taurine stierensperma of urine zou zijn? Dit is dus verre van waar. Dat taurine voor het eerst ontdekt werd in de gal van stieren is wel waar. Taurine wordt echter synthetisch geproduceerd. Je drinkt dus geen stierengal ;).

Nu je dat weet gaan we verder in op de werking van taurine. Taurine komt voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, eieren enz. In energiedrankjes wordt een relatief grote hoeveelheid taurine toegevoegd.

Taurine speelt een rol bij het regelen van het vochtgehalte in de hersenen en bij het regelmatig kloppen van het hart. Of extra taurine een positief effect heeft op het lichaam is niet bekend. Wel is bekend dat teveel taurine hevige hoofdpijn kan veroorzaken. Tevens kan teveel taurine op korte termijn zorgen voor een te hoge bloeddruk, en op lange termijn voor een te lage. Verder stimuleert taurine ook de vetopname wat tot overgewicht kan resulteren.

Glucuronolacton

Glucuronolacton is een stof die bijdraagt aan de ontgifting van het lichaam, zodat stoffen zoals nicotine, hormonen en bestrijdingsmiddelen uitgescheiden kunnen worden.

Aangezien er geen directe relatie is tussen het uitscheiden van deze stoffen en het energiemetabolisme of het centrale zenuwstelsel, is het onwaarschijnlijk dat je fysiek of mentaal meer energie krijgt door er een hoge dosis van in te nemen.

Als je aan een doorsnee-voedingswetenschapper vraagt wat glucuronolactone in energiedrankjes doet, dan zal hij ongetwijfeld zijn schouders ophalen, en je vervolgens vertellen dat het grote onzin is. Net zoals taurine.

Cafe´ne

De bekendste stof die in Red Bull zit, is cafe´ne. Cafe´ne is een stimulerende stof die je bij inname een verhoogd gevoel van energie geeft en verdrijft een gevoel van vermoeidheid.

Welbekend is dat een blikje Red Bull flink wat cafe´ne bevat. De fabels dat een blikje Red Bull gelijk staat aan 3 of 4 koppen koffie is echter niet waar. In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafe´ne, dit staat gelijk aan een grote kop filterkoffie.

Zoals eerder gezegd; bij een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld met het drinken van 1 Ó 2 kopjes koffie, verbetert cafe´ne de concentratie en prestatie en verdrijft het vermoeidheid. Wie echter regelmatig te veel cafe´ne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafe´ne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen.

Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafe´ne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dit staat gelijk aan ongeveer 4 grote koppen koffie. Cafe´ne levert in die hoeveelheden ook geen risico op kanker.

Suiker

Energiedranken heten ook wel hypertone dranken, vanwege het hoge suikergehalte. Energiedranken bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter, wat gelijk staat aan 2 tot 4 suikerklontjes.

Suiker is een brandstof, het voorziet je lichaam van snelle energie. De suiker voorziet je lichaam wel van energie, maar niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Helemaal suikervrij eten is onmogelijk. Het is echter wel beter om suikerrijke producten als frisdrank, snoep en gebak te laten staan. Dit komt omdat het consumeren van dit soort suikerrijke producten de kans vergroot op overgewicht. Tevens is het zo dat het drinken van veel suikerhoudende dranken zoals energiedrank, de kans op diabetes type 2 vergroot.

Is energiedrank dan echt zo slecht?

Nu we hebben gelezen wat er zoal in een blikje Red Bull zit, zal je waarschijnlijk zelf al een conclusie hebben getrokken, het valt allemaal wel mee! Tuurlijk zitten er stoffen in die niet goed voor je zijn. Echter, een blikje Red Bull op zijn tijd mag je prima drinken. Je kunt het vergelijken met een sterke kop koffie met veel suiker.

Red Bull en studeren

Toch is het niet verstandig om voor of tijdens het leren een blikje Red Bull te consumeren. Waarom? De besproken stoffen die in Red Bull aanwezig zijn peppen voornamelijk je lichamelijk functies op. Zeker de hoeveelheid suiker die in zo’n blikje zit zorgt voor veel lichamelijke energie en maakt dat je wilt bewegen en dat je rusteloos wordt. Wanneer je aan het leren bent is dit natuurlijk niet bevorderlijk.

Wil je toch gebruik maken van de concentratie verhogende werking van cafe´ne, dan is het aan te raden om een kop koffie te drinken zonder suiker. Drink hier tevens veel water bij!

Over water gesproken, dit is een voedingsmiddel die je juist wÚl veel zou moeten consumeren tijdens het leren! Je brein functioneert namelijk beter bij het drinken van genoeg water. Waarom? Water bevat veel zuurstof. Het drinken van water zorgt er dus voor dat je brein van extra zuurstof wordt voorzien waardoor je je beter gaat concentreren. Zet ook je raam of deur een stukje open voor extra zuurstof!

Conclusie

Eigenlijk zou de nieuwe slogan van Red Bull dus moeten zijn “RedBull stimuleert vooral het lichaam en een klein beetje de geest”. Deze slogan zal echter geen blikjes gaan verkopen..

Red Bull consumeren tijdens het leren gaat echt voor rusteloosheid zorgen. Je gaat zin krijgen om te bewegen terwijl je juist stil moet zitten om te leren. Wil je toch gebruik maken van het concentratie verhogende effect van cafe´ne dan is het verstandiger om ÚÚn of maximaal twee kopjes koffie zonder suiker te drinken.

Wil je echt je brein helpen je beter te concentreren, geef deze dan een zuurstof boost door genoeg water te drinken en je raam en/of deur een stukje open te zetten!á