741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Persberichten

NieuwsberichtenColumnsGastbloggers


Groot stage aanbod ondanks dreigende recessie

Woensdag 3 december 2008 - Nieuwsredactie

De verslechterende economische situatie heeft tot op heden weinig invloed op de stagemarkt. Dit constateert de stagevacaturebank Stagemotor.nl. Het aantal aangeboden stagevacatures blijft onverminderd hoog, waardoor veel studenten de stages nog altijd voor het uitkiezen hebben.

Stagiair kostenbesparend

De stagiair blijkt ook in mindere economische tijden een aantrekkelijke arbeidskracht. Daar waar bedrijven stagiairs tijdens een hoogconjunctuur onder andere benutten om moeilijk vervulbare vacatures op te vullen, worden stagiairs nu vaker in dienst genomen vanwege de flexibiliteit en lage kosten. Mede daardoor bedraagt het aanbod op de website nog altijd rond de 2000 stagevacatures en afstudeeropdrachten.

Lichte daling

Als de economische situatie verder verslechtert, verwacht Stagemotor.nl uiteindelijk wel een lichte terugloop in het aantal stagevacatures. Stagiairs worden vaak ingezet voor activiteiten die voortkomen uit bedrijfsgroei, zoals het schrijven van plannen, het doen van onderzoek en het ondersteunen bij de opstart van nieuwe initiatieven en nieuwe bedrijven. Bedrijven richten zich nu meer op hun kernactiviteiten en stellen groeiplannen steeds vaker uit. De stagebank ziet in het huidige kwartaal daarom al een lichte daling van ca. 10% in het aantal nieuwe stagebedrijven. Daar staat tegenover dat een groeiende groep bedrijven juist nu gebruik gaat maken van stagiairs, vanwege de kostenbesparende voordelen.

Geen zorgen voor studenten

Studenten hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken dat ze geen stageplek kunnen vinden. “Het aantal aangeboden stages ligt nog steeds op een ongekend hoog niveau, waardoor er voor elke serieuze student een leuke stage te vinden is.” Stagemotor.nl raadt studenten echter wel aan om te anticiperen. “Studenten moeten zich wel realiseren dat de situatie aan het veranderen is. Neem je sollicitatie voor een stageplek dus altijd serieus, door op tijd te beginnen met zoeken en door je sollicitatie aan te pakken alsof je voor een echte baan solliciteert.”