715 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Handige tips voor het maken van een multiple choice tentamen!

Dinsdag 4 april 2017 - Lorenzo

Het multiple choice tentamen… De ene student zweert erbij, bij de ander breekt de paniek bij de gedachte ervan al uit. Al die keuzes… Welk antwoord is nou juist?! Feit blijft dat je tijdens je studieperiode waarschijnlijk weleens zo’n tentamen voorgeschoteld zult krijgen. Voor de zwetende studenten onder ons hebben wij daarom een aantal handige tips op een rijtje gezet!

Werk in rondes

De meeste studenten kennen de frustratie wel. Je buigt je over een vraag en komt er maar niet uit welk antwoord nou goed is.. is het a of toch d.. ze lijken zo op elkaar. Wanneer je hier te lang over blijft peinzen dan wekt dit alleen maar frustratie op. Deze frustratie zorgt er vaak voor dat je minder geconcentreerd bent voor de vragen die nog komen. Probeer deze frustratie te voorkomen door eerst alleen de makkelijke vragen in te vullen. Werk in rondes!

Het werken in rondes gaat als volgt:

  • Ronde 1. Vul echt alleen de makkelijke vragen in en sla over wat je even niet weet.
  • Ronde 2. Vul in deze ronde de vragen in waar je wat langer over na moet denken, maar sla de echte hersenkrakers nog even over.
  • Ronde 3. Vul nu de vragen in die je echt niet weet.

Waarom? Buiten dat dit minder frustraties oplevert, gebruik je op deze manier je tijd ook zo efficiënt mogelijk.

Opbouw van de antwoorden

De frustraties komen vaak wanneer je lang twijfelt tussen twee antwoorden. Vaak komt dit omdat deze twee antwoorden op de vraag zo op elkaar lijken of omdat je denkt dat ze beiden goed zijn. Dit komt door de opbouw van de antwoorden die vaak wordt gehanteerd.

Wat we hiermee bedoelen is het volgende:

één antwoord is vaak volledig fout

één antwoord is fout

één antwoord is bijna goed (maar niet volledig)

één antwoord is goed

Het lastige aan een multiple choice tentamen is om een onderscheid te maken tussen het “bijna goede” antwoord en het “goede” antwoord.

Voorbeeld: Wat is een scooter?

Een vierwieler (volledig fout)

Een snelle motor (fout)

Een tweewieler (bijna goed, maar onvolledig)

Een gemotoriseerde tweewieler (goede antwoord)

Handig is om de foute antwoorden weg te strepen en je te buigen over de overgebleven antwoorden. Vaak is één van de twee antwoorden niet nauwkeurig genoeg, ofwel toch net fout. Het kiezen voor het meest nauwkeurige antwoord is vaak kiezen voor het juiste antwoord.

Wat als het een open vraag was?

Ook dit is een tip die weleens wil werken. Kijk bij een vraag nog even niet naar de antwoorden. Stel dat deze vraag een open vraag zou zijn, wat zou je dan antwoorden? Houd je antwoord vast in je hoofd en bekijk vervolgens de antwoorden. Zit er een antwoord tussen wat erop lijkt? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk het juiste antwoord!

Antwoorden met hetzelfde woord

Het komt weleens voor dat bij de antwoorden, twee antwoorden hetzelfde woord bevatten. Vaak is dan één van deze twee antwoorden de juiste.

Dit brengt ons weer bij bovenstaand voorbeeld:

Voorbeeld: Wat is een scooter?

Een vierwieler (volledig fout)

Een snelle motor (fout)

Een tweewieler (bijna goed, maar onvolledig)

Een gemotoriseerde tweewieler (goede antwoord)

De laatste twee antwoorden bevatten hetzelfde woord. Ze zijn beide juist maar het laatste antwoord is vollediger en daarmee de juiste.

Weet je het écht niet?

Weet je het antwoord op een vraag écht niet? Gok dan slim. Gebruik hier de volgende tips voor:

- Elimineer eerste de foute antwoorden.

- Denk je dat ze alle 4 goed zouden kunnen zijn? Elimineer dan de antwoorden waar woorden instaan als: altijd, nooit of geen enkele. Dit zijn vaak de foute antwoorden.

- Wantrouw te gemakkelijke antwoorden.

- Liggen antwoorden op een rekenvraag ver uit elkaar? Kies dan voor de middelste.

- Het langste antwoord is vaak het juist. De toetsenmaker moet ervoor zorgen dat er volledige antwoorden in de toets staan en dit zorgt vaak voor lange zinnen/antwoorden.

- Ben je écht radeloos? Statistisch gezien schijnt antwoord B het meeste als juist antwoord voor te komen!

Belangrijkste tip

Oefen, oefen, oefen! Vaak worden er door scholen oefententamens van voorgaande jaren vrijgegeven. Buiten dat het oefenen van multiple choice tentamens je helpt om ze beter te begrijpen, komen zo’n 50% van de vragen die je op jouw toekomstige tentamen krijgt letterlijk uit dit soort oefententamens!