715 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Helpt muziek luisteren tijdens het studeren?

Donderdag 13 april 2017 - Lorenzo

Leren met of zonder muziek. De ene student zweert bij leren met muziek aan, de ander prefereert doodse stilte. Elke student heeft een mening over leren met of zonder muziek. Muziekstreamingsdienst Spotify wilde antwoord hebben op de vraag: Helpt muziek luisteren tijdens het studeren? En riep de professionele hulp in van Dr. Emma Gray.

Klinisch psychologe Dr. Emma Gray heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het vraagstuk, en wat bleek nou? Muziek luisteren terwijl je aan het studeren bent kan een positief effect hebben op je cijfer, mits je het juiste muziekgenre combineert met het juiste studieonderwerp!

Hoe dit kan? Bepaalde tonen, melodieŽn en beats prikkelen bepaalde hersenfuncties. Deze hersenfuncties zijn ook belangrijk bij het leren van bepaalde vakken. Hieronder volgen enkele voorbeelden!

Beethoven ft. Exacte vakken

Ben jij met exacte vakken bezig zoals wiskunde, natuurkunde of scheikunde? Dan kun je het beste klassieke muziek met 50 tot 80 beats per minuut opzetten! Denk aan klassieke nummers van bijvoorbeeld Beethoven. Onderzoek wees uit dat studenten die naar dit soort muziek luisterden tijdens het studeren, tot bijna een punt hoger scoorden dan medeleerlingen.

Waarom? Dit soort muziek zorgt ervoor dat het linker gedeelte van het brein geprikkeld wordt. Het linker gedeelte van het brein zorgt voor het verwerken van feitelijke informatie en problemen.

Tevens zorgt deze muziek ervoor dat je langer kunt concentreren en meer informatie kunt bewaren.

Rock en pop ft. Creatieve vakken

Bij het studeren van vakken als toneel, kunst maar ook talen, gebruiken studenten vooral de rechterhelft van het brein. Deze zorgt voor originele en creatieve gedachten.

Het luisteren naar emotionele rock en popmuziek zou zorgen voor een uitgelaten staat, wat de creatieve prestaties zou moeten bevorderen.

Vind jij het lekker om te leren met muziek op? Hanteer dan deze do’s en dont’s

Do's

- Maak een playlist! Dit zorgt ervoor dat je ondertussen niet afgeleid raakt omdat je steeds een ander liedje op wilt/moet zetten. Een handige tip is om deze playlist ongeveer 50 minuten lang te maken. Wanneer de playlist is afgelopen kun je namelijk even 10 minuten pauze houden!

- Gebruik eenzelfde genre bij het maken van je playlist. Maak dus geen playlist met nummers die niet bij elkaar passen. Welk genre je het beste kunt opzetten vind je hierboven :)

- Luister muziek met oortjes of een koptelefoon. Hierdoor raak je niet afgeleid door geluiden van buitenaf.

Dont's

- Zet geen radio op. Reclames en dj’s kunnen namelijk erg afleiden. Tevens kun je geen muziek kiezen die bij jouw vak past.

- Zoek niet te lang naar geschikte nummers! Wanneer je te lang zoekt verspil je kostbare tijd. Luister niet eerst elk liedje om te bepalen of het nummer in je playlist kan.

Tot slot

Dat bepaalde muziek bepaalde hersenfuncties wat extra activeert, wil niet zeggen dat met muziek op leren bij iedereen werkt. Vind jij het ťcht vervelend om te leren met muziek aan, doe dit dan ook gewoon niet! Uiteindelijk leer je zelf hoe jij het fijnste leert. Zo’n onderzoek is echter wel een mooi tegenargument voor de zeurende ouders die vinden dat leren met muziek aan echt niet kan :)