712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Gastbloggers

NieuwsberichtenPersberichtenColumns


Hoe schrijf je een perfect stageverslag?

Donderdag 9 maart 2017 - Gastblogger: Koen

Bij een stage hoort ook een stageverslag. Vaak iets minder leuk dan het stagelopen zelf. Wat er in dit verslag moet staan staat meestal in de richtlijnen van school. In dit artikel geven we tips en de structuur die gebruikelijk is bij stageverslagen.

Tip: Gebruik een logboek

Voor het stageverslag wil je een goed beeld hebben wat je precies hebt gedaan tijdens je stage. Door een logboek bij te houden kun je achteraf precies zien wat je hebt gedaan. Hierdoor wordt het schrijven van een stageverslag een stuk eenvoudiger. Vaak is het ook verplicht om je logboek als bijlage toe te voegen aan je stageverslag.

Tip: Puntjes op de i van je stageverslag?

Een veel gehoorde klacht van docenten over stageverslagen is dat de taal niet op orde is en de verslagen onleesbaar zijn. Laat je verslag nakijken door een vriend of schakel hier een gespecialiseerd bedrijf voor in.

Bedrijven waar je je scriptie kunt laten nakijken kunnen vaak ook je stageverslag nakijken. Wij hebben zelf erg goede ervaringen met Scribbr. Het na laten kijken van je stageverslag kost ongeveer 3 euro per pagina.

Structuur stageverslag

Het stageverslag structureer je als een normaal verslag met een voorwoord, samenvatting, inhoudsopgave, inleiding en conclusie. Tussen de inleiding en conclusie komen de volgende punten aan bod.

Achtergrond over het stagebedrijf

Het verslag begint met een achtergrond over het stagebedrijf. De volgende vragen moeten worden beantwoord:

  • Hoe is het bedrijf ontstaan?
  • Wat doet het bedrijf?
  • Wie werken er bij het bedrijf? Tip: gebruik een organisatieschema.
  • Bedrijf je afdelen en/of de personen met wie je hebt samengewerkt.

Beschrijf je leerdoelen/competenties

Je loopt stage om iets te leren. De meeste scholen beschrijven dit door middel van leerdoelen of competenties. Waarschijnlijk heb je deze doelen al beschreven in je stageplan en kun je dus gewoon hieruit overnemen.

Beschrijf je werkzaamheden

Beschrijf wat je hebt gedaan bij het stagebedrijf en welke verantwoordelijkheden je had. Geef ook aan of hoe je zelf vond dat je functioneerde in de organisatie. Wat ging er goed? En wat ging er minder goed?

Wat heb je geleerd?

Je hebt eerder je leerdoelen beschrijven. Is het ook gelukt om die doelen te behalen? Wat heb je geleerd? Schaam je niet om aan te geven dat het niet gelukt is om een bepaald leerdoel te behalen, maar geef wel aan waarom dit niet is gelukt. Probeer daar dan tijdens je volgende stage aan te werken!