712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Jongen overlijdt en jongedame moet een kunstgebit door energiedrankjes

Woensdag 17 mei 2017 - Lorenzo

Deze week treffen we treurig nieuws waarbij energiedrankjes wederom de hoofdrol opeisen. Eerder schreven wij al een blog over de nadelige effecten van energiedrankjes tijdens het leren. Jongeren consumeren te veel van deze gevaarlijke energiedrankjes en dat is nu een jongen uit Amerika fataal geworden.

Jongen overlijdt

Treurig nieuws uit Amerika komt deze week Nederland binnen gewaaid. Een Amerikaanse scholier, genaamd David Alles Cripe (16) stortte vorige maand in op school, nadat hij in korte tijd een grote hoeveelheid cafe´nehoudende drankjes tot zich had genomen. Deze grote hoeveelheid energiedrank is hem uiteindelijk fataal geworden.

De lijkschouwer van David liet weten dat niet de hoeveelheid drankjes, maar vooral de snelheid waarmee hij de drankjes tot zich had genomen, hem fataal zijn geworden. David heeft binnen een uur een dusdanige hoeveelheid cafe´ne binnen gekregen, dat hij een hartritmestoornis kreeg en daaraan overleed.

Jongedame moet aan kunstgebit

Ook in Nederland zijn deze week de energiedrankjes negatief in het nieuws gekomen. Metro plaatste gisteren een artikel over de energiedrankverslaving van Shirley Kuiperij, een 19-jarige dame uit Tilburg.

Shirley is sinds twee maanden in behandeling voor deze verslaving. Tot voor kort dronk ze gemiddeld twaalf blikjes per dag. Inmiddels is Shirley aan het afkicken van haar verslaving. Dit traject zal nog zo’n zeven maanden duren. De verslaving heeft er bij Shirley voor gezorgd dat ze waarschijnlijk (op haar 19e!) een kunstgebit moet. Al die suiker heeft haar tanden dusdanig aangetast dat deze waarschijnlijk niet meer te redden zijn.

Nog ÚÚn keer dan

We kunnen niet vaak genoeg vermelden waarom cafe´ne houdende drankjes zo slecht voor je zijn. Cafe´ne is zo gevaarlijk omdat het verschillende effecten kan hebben op je lever, nieren en op je hart. Je hartspier kan bijvoorbeeld te dik worden waardoor deze niet goed meer pompt. Tevens kunnen hartritmestoornissen en hartkloppingen ontstaan.

Beperk de inname

In energiedrankjes zit, net als in koffie, cafe´ne. In de meeste blikken zit ongeveer 80 milligram cafe´ne. Dat is evenveel als in een gemiddelde kop koffie.

Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafe´ne per dag innemen, zonder dat ze daar negatieve gevolgen van ondervinden. Dat komt neer op vier cafe´nerijke drankjes per dag. Deze adviezen houden er rekening mee dat mensen gemiddeld 100 milligram cafe´ne uit andere bronnen binnenkrijgen, zoals thee, koffie, frisdrank en chocolade.

Onder de 18? ╔Ún blikje!

Voor pubers geldt echter een ander advies. Volgens het Voedingscentrum is het voor jongeren onder de 18 jaar nog onduidelijk wat de effecten van cafe´ne zijn op hun lichaam. Bij kinderen kan een overmaat aan cafe´ne de ontwikkeling van het zenuwstelsel mogelijk aantasten. Daarom raadt het Voedingscentrum jongeren tussen 13 en 18 aan niet meer dan ÚÚn cafe´nerijk drankje per dag te drinken.

http://www.stagemotor.nl/stage-nieuws/een-goeie-bak-concentratie-nodig-mijd-energiedrankjes

Bron: RTLnieuws & Metro