779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Kalm Blijven Op Stage? Zo Doe Je Dat!

Donderdag 31 maart 2011 - Jannie Hartevelt

Kalm blijven op stage is niet altijd even makkelijk. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met een te hoge werkdruk of misschien heb je wel een stagebegeleider rondlopen die de bloed onder je nagels vandaan haalt. Kortom genoeg redenen om af en toe eens flink boos te worden op je stage. Maar niet voor lang, want deze tips leren je om voortaan rustig en relaxt te blijven.

Frustraties op de werkvloer zijn heel normaal. Of het nu op stage is of bij je bijbaan, vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Vaak gaan die irritatiemomentjes weer voorbij of vind je vanzelf een manier om ermee om te gaan. Toch kan het gebeuren dat je je op een bepaald moment voelt als een ‘vulkaan’ die op ontploffen staat. Het liefst zou je baas of collega’s eens even flink de waarheid willen vertellen.

Maar wat nou als je dat ook daadwerkelijk gaat doen. Dan is de kans groot dat je na deze ‘donderpreek’ ook meteen je spullen kunt pakken. Je werkgever of stagebegeleider zal het hoogstwaarschijnlijk niet waarderen dat iemand zo tekeer gaat op de werkvloer. Mocht je nou voelen dat de emoties het weleens over zouden kunnen gaan nemen, dan kunnen deze tips je helpen af te koelen.

1. Frisse lucht doet wonderen. Zodra je merkt dat het allemaal teveel wordt, kun je het beste even naar buiten gaan.  Even een rondje lopen om het gebouw of een sigaretje roken zorgen ervoor dat je alleen even rustig op een rijtje kunt zetten. Mocht je nou iedere keer het gevoel hebben dat je dat kookpunt bereikt, dan is het misschien beter dat je op zoek gaat naar een andere stage of baan. Voor het zover is, kun je tijdens een korte wandeling goed nadenken over een strategie om je problemen op de werkvloer aan te pakken.

2. Slaap er eens een nachtje over.  Op je werk zijn veel zaken urgent, zelfs het kleinste mailtje vraagt om een actie. De verleiding is dan ook groot om meteen te reageren als je een mail binnenkrijgt over een onderwerp dat je hoog zit. In plaats van direct te reageren, kun je deze het beste even naast je neerleggen. Begin er de volgende dag aan, als je de tijd hebt gehad om er even rustig over na te denken en een gepast antwoord hebt bedacht. Bij een e-mail is dat extra belangrijk omdat die op allerlei momenten tegen je gebruikt kan worden.

3. Niet doordrammen. In het heetst van de strijd is het enorm verleidelijk om toch nog even je punt te scoren of het laatste woord te krijgen. Dat kan voor een collega of je werkgever net die ene druppel zijn die de emmer doet overlopen. Beter is het om een discussie te laten zijn voor wat het is, om een conflict te vermijden. De grens tussen assertiviteit en agressie is flinterdun en het is belangrijk dat je die grens goed kent.

4. Think ‘happy thoughts’. Als er inmiddels stoom uit je oren komt, dan voelt meestal ook ineens alles negatief.. Doe daarom precies het tegenovergestelde: denk aan iets leuks. Dat kan van alles zijn, zoals een feestje, etentje, grapje, you name it!  Zo lang het je maar helpt om negatieve reacties van anderen te negeren.

5. R.E.S.P.E.C.T. De ‘gouden regel’ is dat je met respect voor anderen je het verste zult komen. Behandel de persoon op wie je boos bent, net zoals je zelf ook graag behandeld zou willen worden.