800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Kom Maar Op Met Die ‘Ping Ping’

Donderdag 24 maart 2011 - Jannie Hartevelt

Door een stage kun je onder andere je oriënteren op de arbeidsmarkt, je kennis in praktijk brengen en een netwerk opbouwen. Jups, klopt allemaal. Maar wat ook niet verkeerd kan zijn aan een stage is je stagevergoeding.

Helaas ontvangen sommige studenten geen vergoeding van het stagebedrijf. Het is namelijk niet wettelijk verplicht. Terwijl een stagiair(e) ook nog met een stagevergoeding nog steeds een zeer goedkope arbeidskracht is. Gelukkig zien steeds meer bedrijven in dat een stagiair na een inwerkperiode van ongeveer twee á vier weken fungeert als een volwaardige medewerker. En dat vinden de meeste bedrijven en organisaties best een vergoeding waard.

Stel je nou voor dat je een stage hebt gevonden die bereid is om stagevergoeding te betalen. Hoeveel kun je dan verwachten? Bij het bepalen van de hoogte van een stagevergoeding spelen verschillende factoren mee. Zo is het belangrijk dat je stagebedrijf het beste met je voor hebt. Het zogenaamde liefdadigheidsniveau. Gunt het stagebedrijf jou dat zakcentje of niet? En hoeveel? Daarnaast spelen je opleidingsniveau en de soort stage die je loopt ook een rol. Zo is je vergoeding op het MBO lager dan op het HBO en zo krijg je voor een meeloopstage meer dan voor een snuffelstage. Dit laatste heeft natuurlijk ook te maken met het aantal uur dat je op je stage aanwezig bent. Als je 5 dagen per week werkt, verdien je natuurlijk meer dan dat je 2 dagen werkt.

Vaak geven stagebedrijven aan of ze bereid zijn om een stagevergoeding te bepalen. Als dit niet in hun vacature staat aangeven betekent dat niet automatisch dat je geen vergoeding krijgt. Vaak hangt je vergoeding dan af van de bovenstaande factoren (aanwezigheid, soort stage, ect). Dit kun je meestal tijdens je kennismakingsgesprek bespreken.

Heb jij nou nog niet een geschikte stage met óf zonder stagevergoeding gevonden? Stagemotor plaatst iedere dag weer nieuwe vacatures van stagebedrijven. Neem een kijkje op www.stagemotor.nl en wie weet vind jij jouw ultieme stageplaats!