800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Leren m.b.v. smartdrugs. Werken deze wel?

Vrijdag 14 april 2017 - Lorenzo

Dat drugsgebruik onder jongeren en studenten de laatste aantal jaren onwijs is gestegen wisten we. Het zal daarom ook geen verassing zijn dat studenten ook steeds vaker “smartdrugs” gebruiken om intellectuele prestaties te leveren, maar werken deze wel?

Sinds jaar en dag klagen studenten over de hoeveelheid studiestof of het aantal tentamens in korte periode. Om deze taaie tijden door te komen waren er studenten die grepen naar medicinale middelen zoals Ritalin of Modafinil, in de hoop zich beter en langer te kunnen concenteren.

Studeerdrugs

De trend dat jongeren steeds vaker naar hulpmiddelen grijpen om zich te kunnen concentreren is ook studenten en ondernemers niet ontschoten. Sinds een tweetal jaren zijn de zogeheten “studeerdrugs” in het leven geroepen. Ze dragen namen als: Study Buddy, Braincaps en studeerpil en vinden gretig aftrek onder studenten. De pillen zouden je immers langer helpen concentreren, maar is dat wel zo?

Het antwoord

Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Wageningen Universiteit heeft hier een gepast antwoord op gegeven. De consument wordt volgens hem gewoon bedonderd. Je betaald er geld voor, maar krijgt er niks voor terug.

Waarom? In alle pillen zitten stoffen die in de verte te maken hebben met effecten op de hersenen, of die ooit eens onderzocht zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Ginkgo Biloba. Dat is een stof waarvan gezegd wordt dat het de doorbloeding in de hersenen bevordert en dat het helpt tegen alzheimer, maar die effecten zijn nooit bewezen.

De enige stof die in de pillen zit, waarvan het bewezen is dat het iets doet, is cafeļne. Één studeerpil bevat ongeveer evenveel cafeļne als een flink kop koffie. Drink je normaal geen koffie en ga je dat opeens wel doen? Dan ben je een beetje hyper en kan je je wat meer concentreren. Tevens werkt cafeļne goed als je een beetje duf bent. Maar als je al veel koffie drinkt dan gaat 50 milligram cafeļne je niet opeens nog alerter maken.

Placebo effect

Kijk je puur naar wetenschappelijke feiten, dan zullen deze pillen je echt niet gaan helpen om je beter te kunnen concentreren. In alle pillen zitten immers stoffen die in de verte te maken hebben met effecten op de hersenen, of die ooit eens onderzocht zijn.

Wanneer jij je berust op de geloofwaardigheid en de positieve verwachtingen van deze studeerpillen, dan zal het wellicht een positief (placebo) effect hebben.

Tot slot

Wil jij je echt concentreren? Lees dan eens onze tips door die in onze laatste blog staan. Waar je zo’n €7,50 voor 10 studeerpillen betaald (duur!), zou ik lekker voor een goedkope bak koffie kiezen!