741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Persberichten

NieuwsberichtenColumnsGastbloggers


Niet alleen jonkies lopen stage

Vrijdag 20 februari 2004 - Nieuwsredactie

Hoe kom je als starter op de arbeidsmarkt? Hoe kom je aan een baan als werkloze zonder relevante ervaring? Door stage te lopen. Nadeel: ‘Je verpest de arbeidsmarkt.’

‘Ik was vrij wanhopig zegt’ zegt Eva Wolf (25). ‘Van mensen om me heen hoorde ik dat ze honderden open sollicitaties naar communicatiebureaus stuurden en niet één antwoord kregen. Vacatures zag ze nauwelijks. Slechts één keer kon ze nergens op sollicitatiegesprek komen. Na haar studie communicatiewetenschap gaf ze eerst twee trimesters les op de Universiteit van Amsterdam. Maar daar lag mijn ambitie niet. Een leerling van één van de practicumgroepen raadde me aan haar vader bij een Pr en marketingbureau eens te bellen. Deze reageerde enthousiast. Maar vacatures waren er op dat moment niet. Het bedrijf bood Wolf wel een stage aan voor vier maanden. ‘Het was voor beide partijen een kans om af te tasten of het beviel. Ze suggereerden dat er misschien een baan in zat, maar ook als dat niet zo was, vond ik de werkervaring belangrijk.’ Om rond te kunnen komen van haar stagevergoeding hield ze haar studentenbaantje van een avond per week in een restaurant aan. Na drie maanden hoorde Wolf dat ze kon blijven. Sinds mei vorig jaar is ze junioradviseur.
Haar vriendin Joyce Heisen (27) studeerde ook communicatiewetenschappen aan UvA. Ook zij was vervolgens docent. Ik had een scriptie geschreven over de muziekindustrie en wilde erg graag een baan in die richting, maar ik wist dat het moeilijk zou zijn.’ Ze reageerde op een stageoproep op de website van Sky Radio. Na vier maanden werken tegen een stagevergoeding bleek ze te kunnen blijven als internetredacteur. Ze deed de stage naast een uitkering van het UWV. Van de stagevergoeding mocht ze vijftig euro per maand houden, Wel moest ze blijven solliciteren. Voor jongeren moet stage lopen naast een uitkering makkelijker worden, vindt de Raad voor Werk en Inkomen. De raad is daarom met werkgevers, werknemers, gemeenten en het centrum voor Werk en Inkomen overeengekomen dat jongeren een tijdelijke werkstage kunnen volgen met behoud van uitkering. Voorwaarde is dat ze scholing ontvangen, uitzicht hebben op een aanstelling en als interne kandidaat kunnen solliciteren naar vacatures. Daarnaast zijn stages mogelijk voor schoolverlaters die enkele maanden werkloos zijn en dankzij hun stage in conditie blijven voor de arbeidsmarkt.

Er gaan ook steeds meer afgestudeerden die al een tijd gewerkt hebben en zonder baan zitten op zoek naar een stage merkt Jan-Willem Kruithof van de stagesite Stagemotor.nl. Het gaat volgens hem om enkele tientallen mensen, vooral uit de ICT. We hebben plannen om deze groep speciaal onder de aandacht te brengen bij werkgevers. Voor bedrijven is een stage natuurlijk een aantrekkelijk wervings- en selectietraject. En bovendien goedkoop.’ Gemiddeld komt een stagevergoeding neer op ongeveer driehonderd euro per maand voor academici, 220 euro voor hbo’ers en 100 euro voor mbo’ers.
Het aantal ingeschreven afgestudeerden is vergeleken met vorig jaar verdubbeld. Hij kent zelf ook enkele mensen die eerst een stageplaats aangeboden kregen, die als het beviel zou worden omgezet in een baan. ‘We kregen hier pas een sollicitatie voor een stage van een meisje van 29, met enkele jaren werkervaring als webdesigner. Dat deed ze liever dan thuiszitten en ze wilde bijblijven op haar vakgebied.’ Het is echter niet makkelijk als afgestudeerde een stageplek te vinden, merkt Andre Staal (26). Hij studeerde vorig jaar mei af in sociaal-culturele wetenschappen aan de Vrije Universiteit. Daarvoor haalde hij het heao-diploma Management, Economie en Recht (MER). Via Stagemotor heeft hij contact gehad met drie bedrijven overeen stageplaats. Tot nu toe zonder succes. Vooral omdat ze vonden dat ze het toch niet konden maken om me te laten werken voor een stagevergoeding van 250 euro.’ Zelf vindt hij dit geen probleem voor bijvoorbeeld zes maanden. Wel moet het een afstudeerstage zijn en geen meeloopstage.

Al voor zijn afstuderen begon hij te solliciteren. ‘Heel breed: een traineeship bij een bank, of beleidsmedewerker op een ministerie of bij een gemeente.’ Een jaar later heeft hij ruim vijftig sollicitatiebrieven gestuurd. Struikelblok blijkt steeds zijn gebrek aan werkervaring. Als een baan of stage binnenkort niet lukt, gaat hij de universitaire lerarenopleiding volgen. Dan loopt hij meteen een betaalde stage voor de klas, met inkomen. Een stage is niet alleen voor twintigers interessant. Bob Loeffen (51) was chef van een supportafdeling bij een bedrijf voor computerrandapparatuur tot de onderneming begin vorig jaar failliet ging. Door interne strubbelingen kon hij er al langer zijn eigenlijke werk niet uitvoeren zodat zijn kennis inmiddels is verouderd is. Via een reïntegratiebureau begint hij binnenkort onbetaald op een praktijkplek bij een ICT-bedrijf. Althans: als de UWV goedkeuring verleent en de reiskosten van 200 euro per maand wil vergoeden. Hij ziet het als zijn enige kans om er weer tussen te komen. Ik ben al ouder en zit gedeeltelijk in de WAO. Ik verstuurde zo’n vijf sollicitatiebrieven per week, maar ik ben maar één keer uitgenodigd voor een gesprek. Per vijftien brieven kreeg ik gemiddeld één reactie. Een afwijzing.

Uit een enquête van de website ikwilwerken.nl, een belangenorganisatie van werkzoekenden, bleek dat 15 procent van de leden bereid is 30 tot 40 uur per week onbetaald te werken. Na een jaar werkloosheid wil je van huis weg en onder de mensen komen’, verklaart bestuurder Philippe Blankert (39) Ikwilwerken krijgt dan ook bijna dagelijks verzoeken van mensen die vrijwilligerswerk willen doen. ‘Die kunnen we niet allemaal aansturen, dus we moeten vaak nee zeggen.’
De achterban is tussen de 35 en 55 jaar en is hoger opgeleid. Driekwart is man. Zo’n 30- procent is afkomstig uit de ICT. Hoewel hij stages geen slecht idee vindt, overheerst naar Blankerts idee aan beide kanten nog onwennigheid. ‘De werkgever vraagt zich af of er tijd is om iemand in te werken. Maar ook; als iemand zich voor een nauwelijks betaalde stage aanbiedt, zou het dan wel wat zijn? De werknemer vraagt zich af of zijn imago niet omlaag gaat als hij zich voor niks aanbiedt.’ Een probleem is volgens Blankert verder dat onbetaalde stages kunnen leiden tot de uitverkoop van arbeid. ‘Want als je onder de prijs werkt, verpest je de arbeidsmarkt. Bedrijven zouden daar misbruik van kunnen maken.’

Ondanks deze aarzelingen is de bedrijfskundige zelf bezig met gesprekken over een stageplaats bij een adviesbureau op sociaal-maatschappelijke terrein. Hij heeft alleen ervaring binnen het bedrijfsleven, maar wil graag in een andere hoek aan de slag. Joyce Heisen kan het iedereen aanraden. ‘Sommige mensen om me heen vonden dat je diep moest zinken voor een stage na je afstuderen. Het komt in eerst instantie misschien nogal wanhopig over. Maar als er geen baan uit was gevolgd, zou ik in ieder geval vijf maanden werkervaring hebben, zonder een gat in mijn C.V. Ik vind het een tactische zet.