715 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Nog altijd geen duidelijkheid over zelfplagiaat

Dinsdag 17 maart 2015 - Sven de Haas

Het is nog altijd niet duidelijk wat er voor gevolgen staan op het plegen van zelfplagiaat. Deze discussie laaide op toen hoogleraar Peter Nijkamp van de Vrije Universiteit Amsterdam in opspraak kwam, doordat hij oude citaten van zichzelf gebruikte in nieuwe wetenschappelijke publicaties. Doordat hij hierbij geen bron vermelde beweerde meerdere partijen, waaronder de commissie die de zaak onderzocht, dat er sprake was van plagiaat.

Zelfplagiaat wordt door verschillende partijen simpelweg gezien als een vorm van plagiaat, wat zou betekenen dat het strafbaar is. Echter is niet iedereen het hier mee eens. Peter Nijkamp zelf beweert dat het niet meer dan logisch is dat mensen stukken tekst uit hun eerder uitgegeven stukken hergebruiken. Het is niet logisch om van het begin af aan weer opnieuw te beginnen bij het uitbrengen van een nieuw product.

De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen heeft onderzoek gedaan naar het verschil tussen zelfplagiaat en het correct hergebruiken van zelf geschreven stukken. Hoewel het een hoop kan voorkomen door een bronvermelding te gebruiken bij een zelfcitaat, is het niet altijd verplicht. Zij streven ernaar dat in de volgende Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening meer duidelijkheid bestaat over deze kwestie.

Bron: Nu.nl

Trefwoorden:

Zelfplagiaat