741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


On Stage: Albron

Maandag 16 januari 2012 - Matthias van Wettum

In de serie ĎOn Stage!í willen we jullie een leuk en leerzaam kijkje achter de schermen geven bij enkele stagebedrijven. In deze editie geeft horeca- en cateringspecialist Albron een blik in hun keuken. We spraken met Mariska Plakman, de stagecoŲrdinator van het bedrijf. Lijkt Albron je een leuk stagebedrijf? Reageer dan onderaan dit artikel direct op ťťn van hun stages!

Kun je iets meer vertellen over het bedrijf Albron en haar werkzaamheden?
Albron is een grote horeca- en cateringspecialist. Dagelijks verzorgen wij op zo’n 1.000 locaties eten en drinken. Dit doen wij bij bedrijven, overheden en scholen, maar ook bij ziekenhuizen, zorginstellingen, op feesten en partijen en in de vakantieparken van Center Parcs.

Waarom zou je Albron aanraden bij studenten als de ideale stageplek?
Albron is een groot bedrijf en er zijn daardoor† diverse stagemogelijkheden. Verspreid over het land, voor verschillende opleidingen en niveaus en bij diverse opdrachtgevers. Zo kun je bijvoorbeeld stage lopen in het bedrijfsrestaurant van een bank, in het restaurant van een verzorgingstehuis of ziekenhuis, of bijvoorbeeld in de a la carte restaurants in de parken van Center Parcs. Onze teams wisselen in omvang, van bijvoorbeeld 2 tot 15 collega’s.

Op welke positie/afdeling heb je stagiairs in dienst en wat voor taken voeren zij daar uit?
Wij hebben op diverse locaties en afdelingen stagiairs.

Zo lopen in onze (bedrijfs)restaurants stagiairs die op het mbo een horeca opleiding of bijvoorbeeld de opleiding facilitaire dienstverlening volgen. Zij leren in de praktijk wat het horeca- en cateringvak inhoudt. Je leert diverse gerechten bereiden, deze mooi te presenteren en alle hygiŽneregels. Je helpt bij de uitgifte en staat onze gasten te woord. Daarnaast zijn er stages waarbij je de manager ondersteunt in zijn of haar dagelijkse werk. Je leert dan bijvoorbeeld een planning maken en een team aansturen.

Ook is het mogelijk† mee te lopen met onze managers en consultants op ons hoofdkantoor of op de kantoren in de parken van Center Parcs. Deze laatste optie is met name geschikt voor hbo stagiairs. Je kunt dan denken aan een stage op de afdelingen Sales, Marketing, Inkoop & Logistiek of bijvoorbeeld HR. Veelal zijn dit echte meewerkstages, waarbij deze studenten mee mogen draaien met een ervaren collega. Als jij je goed inzet, krijg je de vrijheid veel taken zelfstandig uit te voeren.

Daarnaast beschikken we over een stagerestaurant: een restaurant 100% gerund door laatste jaars horeca stagiairs. Dit restaurant is momenteel gevestigd bij Center Parcs Port Zelande maar wordt uitgebreid naar andere parken en Albron locaties.

Hoeveel werk je met stagiairs en heb je specifieke taken/projecten die stagiairs uitvoeren?
Bij Albron starten jaarlijks zo’n 500 stagiairs. Hun specifieke taken worden in overleg vastgelegd. Dit is een combinatie van wat de opleiding vraagt (takenboek) en wat wij in onze praktijk bieden.

Welke kwaliteiten vind je belangrijk bij een stagiair?
Bij Albron vinden wij het vooral belangrijk dat je bereid bent je maximaal in te zetten. Als je bij ons begint met je stage hoef je nog niet perse over vakkennis te beschikken. We vinden het vooral belangrijk dat je zin hebt om te leren en zelf initiatief toont. Zo leer en zie je meer en wordt je stage alleen maar breder en interessanter!

Wat vind je de voor- en nadelen van het werken met stagiairs en heb je hier een voorbeeld van?
Het voordeel van werken met stagiairs is dat wij als bedrijf in contact komen met onze toekomstige werknemers. Wij brengen onze kennis over en maken hen hopelijk enthousiast voor het horeca- en cateringvak en† Albron. Daarnaast brengen stagiairs kennis mee vanuit hun opleiding en ook vanuit hen zelf. Ze komen vaak met nieuwe en verfrissende ideeŽn.

Een nadeel vind ik wat negatief klinken. Het is eerder van belang je als werkgever te realiseren dat het werken met stagiairs wel betekent dat je tijd en energie investeert in mensen die nog moeten leren en die relatief kort verblijven in de organisatie.

Heb je nog tips voor stagiairs, zowel voor de sollicitatie als tijdens de stageperiode?
Mijn tip voor stagiairs is: beschouw je stage als een uniek leermoment. Een stage is wat mij betreft niet iets dat ‘moet’. Het is een mooie kans om een bedrijf en vak te leren kennen en van dichtbij te zien hoe de praktijk werkt.

Stage lopen bij Albron
Dat kan! Solliciteer dan op een van de onderstaande vacatures!