712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


On Stage: in Wenen

Maandag 2 april 2012 - Ilona Zoomer

“Soms moet je gewoon de gok wagen als je iets heel graag wilt”

Timo Meester (20), student Communicatie, besloot op het allerlaatste moment de Nederlandse grenzen achter zich te laten en zocht zijn stage in het buitenland. Sinds februari loopt hij stage in Wenen, de prachtige hoofdstad van Oostenrijk. Nu willen wij natuurlijk weten: waarom Wenen? Wat heeft Oostenrijk dat Nederland niet heeft? Het antwoord is… Liefde. Deze reislustige ‘modern day hippie’ vertelt zijn verhaal in On Stage.

Timo: “Op het laatste moment heb ik besloten dat ik alles op alles wilde zetten om in het buitenland stage te kunnen lopen. De reden hiervoor heb ik in de zomer ontmoet: een Slowaakse waar ik al snel verliefd op werd. Ik was op vakantie in Lanzarote, een Spaans eiland ‘in de buurt’ van Marokko. Zij werkte in het appartement waar ik verbleef en het was eigenlijk meteen raak. Dankzij de communicatiemogelijkheden anno nu hielden we contact toen we allebei weer thuis waren. Om een lang verhaal kort te maken: we zochten elkaar op en kwamen tot de conclusie dat we het erg goed met elkaar konden vinden. Maar ja, die afstand is nogal wat, hè? Toen bedacht ik ineens dat een stage in het buitenland de ideale oplossing zou kunnen zijn!
Ik begon met zoeken, maar Slowakije bleek al snel geen optie. Er wordt niet overal Engels gesproken en er zijn maar weinig ondernemingen op internet te vinden. Op dat moment werkte mijn vader al in het buitenland, in Wenen. Toen kwam ik erachter dat Wenen en Bratislava (de hoofdstad van Slowakije) nog geen zestig kilometer bij elkaar vandaan liggen.”

Gas & Olie
Timo besloot naar Wenen te gaan zodat hij een paar bedrijven kon bezoeken. Hij bracht een aantal weken in de hoofdstad door zonder te weten wat er zou gebeuren. “Soms moet je gewoon de gok wagen als je iets heel graag wilt.” Uiteindelijk kreeg hij te horen dat hij bij OMV stage kon lopen.

“OMV staat voor Österreichische Mineralölverwaltung, de Oostenrijkse Mineraal- en Olie Autoriteiten. OMV opereert in de olie en gas business. Ze halen olie uit de grond, hebben raffinaderijen en benzinestations. Het hoofdkantoor zit in Wenen, waar ik nu ook zit. OMV handelt niet alleen in gas en olie, want door de toenemende vraag naar elektriciteit, in het bijzonder de groene variant, zijn ze zich ook gaan richten op het genereren van elektriciteit. Het HSSE-beleid (Health, Safety, Security en Environment) is heel interessant voor een student Communicatie, omdat het overbrengen van een duurzaam beleid voor een bedrijf dat handelt in olie en gas alles te maken heeft met het communiceren van een beoogd imago. Ik ondersteun op dit moment de E in HSSE, het Environmental Team binnen de afdeling Environmental Management. Zij zorgen ervoor dat de impact van OMV op het milieu minimaal is. Tijdens mijn studie werkte ik al voor een bedrijf dat o.a. in de olie en gas business zat, vandaar dat mijn interesse werd gewekt voor dit bedrijf.”

Voetafdruk
Milieu is een discussie waar Timo al van jongs af aan belangstelling voor had. De laatste jaren is milieuverantwoord ondernemen een belangrijk punt in het communicatieproces van organisaties geworden.
Timo: “Ik vind het écht belangrijk dat we zorg dragen voor onze planeet. We hebben onszelf omgetoverd tot een consumptiemaatschappij, waar ik me soms echt aan kan ergeren. Ik ga dan ook vaak de discussie aan wat betreft dit onderwerp. Ik zie in dat er geen weg terug is in wat wij als maatschappij tot nu toe al hebben gedaan en ik betrap mezelf ook vaak op onnodige consumpties die best milieuvriendelijker hadden gekund. Mijn visie is dan ook niet dat er een weg terug is, maar ik geloof in een weg vooruit. Niet alleen producenten, maar ook consumenten kunnen gemakkelijk een steentje bijdragen. Produceren zal nooit goed zijn voor het milieu, maar ik vind het belangrijk dat de voetafdruk die we achterlaten minimaal moet zijn.
Doordat OMV erg internationaal is, is het nog een hele klus om overzicht te houden op de impact op het milieu. Het is wel heel belangrijk, omdat dit voor een goed imago zorgt. En omdat we dit graag zo willen houden, onderhouden we contact met Environmental Experts, organiseren we een workshop voor ze, zodat we alle experts uit verschillende landen bij elkaar in Wenen kunnen krijgen. Op die manier kunnen ze gezamenlijk tot conclusies komen. Bovendien is het 5 juni ‘World Environmental Day’ en daar gaan we ook aandacht aan besteden. Er is dus een hoop te doen!”

Geen geouwehoer, gewoon doen
Timo noemt het ‘kicken’ dat hij als 20-jarige student uit Nederland stage loopt in Wenen. Toch ging het bij het organiseren vanuit school een stuk minder soepel. Voordat je stage kunt lopen, moet je je door een berg papierwerk worstelen. “Ik moest zoveel documenten lezen en ondertekenen, daar kreeg ik wel even lichte paniek van, ja. Daarnaast nog de verslagen, kerncompetenties bijhouden… kan het niet wat eenvoudiger? Volgens mij wordt niemand beter van het kopje ‘nastreven van de van tevoren opgegeven kerncompetenties’. Ik had graag gezien dat school zich meer ‘to the point’ opstelde en niet zo hamert op allerlei onnodige bijzaken. Geen geouwehoer, gewoon doen. Gelukkig is de begeleiding wel goed en kan ik goed opschieten met mijn begeleiders, dat scheelt alweer.”

De sfeer binnen het Oostenrijkse bedrijf OMV beschrijft hij als ‘vriendelijk en respectvol’. “Er lopen zoveel verschillende nationaliteiten rond in dit bedrijf en er is een sfeer merkbaar waarin iedereen welkom is. Niemand wordt buitengesloten. De lunch is werkelijk fantastisch, elke middag kunnen we kiezen uit vijf hoofdmenu’s, twee soepen en verschillende desserts. OMV betaalt mee aan de lunch en voor een driegangen menu betaal je nog geen drie euro. Heerlijk.”

Nu of nooit
Tot slot geeft Timo twee belangrijke tips voor het vinden van een topstage. “Als je de kans krijgt om een half jaar naar het buitenland te gaan, moet je het doen. Het is nu of nooit. Natuurlijk kun je in Nederland blijven en als ik mijn vriendin niet had ontmoet, had ik dat waarschijnlijk ook gedaan. Je bent student, je hebt niets te verliezen! Alles wat je meemaakt vanaf het moment dat je in het buitenland zit, is deel van het leerproces. Het voelt nu meer als een vijf maanden lange werkvakantie, het is zeker niet slecht! Een tweede tip die ik zou willen geven is: ‘ga op je gevoel af’. Doe iets waar je je goed bij voelt en doe het niet als je je er niet zo goed bij voelt. Het klinkt zo logisch, maar ik denk dat een hoop mensen eerder rationeel handelen dan emotioneel. Ik had eindelijk een stageplek gevonden in Wenen, maar ik haakte af omdat ik daar een slecht gevoel bij had. Zodra ik dat deed, kwam OMV op mijn pad. Ik weet zeker dat het de goede beslissing is geweest.”

Dat blijkt maar weer. Toen we Timo vroegen zijn stage in vijf woorden te beschrijven, antwoordde hij: “Deze mooie periode is onvergetelijk!”