800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


On Stage: Ineens ben je Office Manager

Maandag 5 maart 2012 - Ilona Zoomer

Marlowe Antonius (24) liep stage bij GNR8 (spreek uit: Generate), een leerwerkbedrijf van Hogeschool Inholland dat zich richt op ‘innovatie en ondernemerschap in media en communicatie’. Samen met studenten uit verschillende disciplines voerde hij opdrachten uit voor bedrijven, vooral uit de creatieve industrie.

“Als de tijd vliegt, weet je dat je goed bezig bent”

Hoe zit zo’n stage precies in elkaar?
Marlowe: “Stel, je bent samen met een vriend of vriendin een muzikaal duo begonnen, maar je hebt te weinig naamsbekendheid. Op dat moment neem je contact op met GNR8 en wij helpen je met brainstormen, we genereren ideeën en ontwerpen logo’s voor je. We maken je sociale media gebruiksklaar, met handleiding en al, en helpen je zo op weg in je carrière. Het zijn allemaal losse onderdelen, maar wij managen dat als één project.”

De beschikbare functies variëren van projectmedewerker tot interaction designer, van vormgever tot webprogrammeur. Marlowe is ‘Office Manager’, het opperhoofd van het GNR8-kantoor in Den Haag. “Dat was pas heftig. Als student run je ineens een heel kantoor. Zonder mij draait het bedrijf niet, dat was wel wennen. Ik ga met opdrachtgevers in gesprek en onderhoud de communicatie. Ik zie erop toe dat medewerkers optimaal functioneren. Mijn stage kon ik grotendeels zelf invullen. Elke maandag had ik managementoverleg, daar praatten we over hoe we bedrijfsprocessen konden verbeteren en wat we konden doen om de mensen productiever te maken.”

Waarom deze stage?
Marlowe: “Bij GNR8 krijg ik heel veel verantwoordelijkheid. Ik kan prima omgaan met stress en ik presteer goed onder druk. Als ik alleen maar koffie zou moeten halen, zou ik diep ongelukkig zijn. Bij een stage gaat het er juist om dat je zo veel mogelijk leert. En zeker als je stage loopt, moet je niet passief zijn. Je moet je voor de volle honderd procent inzetten en niet bang zijn om fouten te maken of discussies aan te gaan. Als je voor langere tijd met elkaar samenwerkt, botst het wel eens. Gelukkig is het me als manager gelukt om de sfeer leuk te houden.”

Als office manager gaat er in alle chaos natuurlijk wel eens iets mis. Dat is ook helemaal niet erg. Lastig is het wel, vooral als om het een belangrijke opdrachtgever gaat. “We hadden een meeting met een hele strikte, strenge opdrachtgever. Bloedserieus en niet altijd even aardig. Iemand die meteen antwoorden wil hebben. Ik dacht: we gaan gewoon zitten en het gesprek loopt wel. Maar toen we daar zaten keek iedereen naar mij. Bleek dat ik de meeting had moeten leiden! Ik had helemaal niets voorbereid, ik had geen agenda, niets. Uiteindelijk kon ik me goed redden met wat geïmproviseerde onderwerpen, maar ik schrok me een ongeluk.”

Als een bedrijf als GNR8 draait op de kracht van studenten, bij wie kun je dan terecht als je vastloopt? “Er zijn geen experts aanwezig, maar omdat GNR8 vanuit Inholland is opgezet, kunnen we altijd hulp inschakelen van docenten,” vertelt Marlowe. “Soms duurde het te lang voordat ze langs konden komen. Tsja, op die momenten is Google je beste vriend!”

“Mijn algemene indruk van mijn stageperiode was als een achtbaan; je hebt een aanloopje nodig om de projecten op te zetten, maar ineens slaat het om en ga je als een speer. De tijd vloog voorbij. Ik kon vrije dagen opnemen, maar dat wilde ik niet eens. Ik heb geleerd hoe ik een team kan managen en dat bevalt me wel.”

Tot slot een paar gouden tips van Marlowe voor het vinden van een leuke stage.
“Zoek een stage waarin je veel kan leren, niet per se een stage waarin je veel verdient. Stel je altijd actief op, stap uit je comfort zone en als je echt een goede indruk wil achterlaten: probeer niet te voldoen aan de verwachtingen van je stagebegeleider, maar ga de verwachtingen voorbij.”

Trefwoorden:

Stage Interview Onstage Gnr8