800 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Rondkomen in je studententijd: hoe doe je dat?

Maandag 24 juli 2017 - Nieuwsredactie

Rondkomen in je studententijd kan lastig zijn. Helemaal als je stage loopt. Dat is bij veel opleidingen verplicht – en heel erg goed om daadwerkelijk ervaring op te doen in jouw vakgebied, of om je te oriënteren zodat je ontdekt wat voor werk je wilt gaan doen. Vervelend alleen dat je met die stages vaak weinig of zelfs niets verdient. Lastig, want juist in de studententijd wil je van alles ondernemen en (misschien) op kamers. Wat kun je allemaal doen om wat meer geld op je rekening te krijgen of om het daar te houden?

Studiefinanciering, basis- en aanvullende beurs

Zoals alle studenten vast weten, is er het een en ander veranderd rondom de studiefinanciering. Val je onder het oude studiestelsel, dan ontvang je studiefinanciering volgens dit stelsel. Voldoe je binnen tien jaar je studie, dan worden studiefinanciering en de ov-kosten kwijtgescholden (leningen niet). Ben je ná 1 september begonnen met je studie, dan val je onder het nieuwe stelsel en komt het studievoorschot via een lening bij DUO. Een deel hiervan – de aanvullende beurs – kan een gift worden bij het behalen van het diploma. Wat je ontvangt verschilt per opleidingsniveau, woonsituatie, inkomen van je ouders en soort beurs. Als je uitwonend bent heb je (zeer waarschijnlijk) meer kosten. Er zit dan ook verschil tussen de beurzen die je kunt ontvangen als je inwonend en uitwonend bent.

Zoek een bijbaan

Welke bijbaan bij jou past, hangt heel erg af van wat je naast het werken nog allemaal doet. Denk aan opleidingstijden, stagetijden en sport – ontspanning is ook belangrijk. Afspreken met vrienden en feesten afgaan is flexibeler, en al is het heel erg leuk (en belangrijk) het moet misschien niet altijd de prioriteit hebben. Ben jij vooral de avonden vrij en hoef je vaak niet heel erg vroeg te beginnen op de studie? Dan is een baan in de horeca misschien iets voor jou. Heb je ook nog kans op wat fooi, waardoor je inkomsten iets stijgen. Ben je juist in de ochtenden vrij, kijk dan of je bij iets kunt werken wat heel vroeg opent of zelfs altijd open is.

Kies een goed betaald baantje

Heb je tijd voor een bijbaan, dan kun je misschien het best viir eeb cimmerciële baan, iets in de zorg of een webcare bijbaan. Dit zijn banen die voor een redelijk inkomen kunnen zorgen. Denk aan een bedrag van boven de tien euro per uur. Dit kan zorgen voor wat meer speling én vrije tijd; haal jij binnen minder uur wat je nodig hebt aan loon? Dan heb je wat meer vrije tijd. Kun je lekker wat biertjes drinken, sporten of... studeren.

Stagevergoeding

Als je een mbo- of hbo-opleiding doet, is de kans heel groot dat je stage moet gaan lopen. Of je een stagevergoeding ontvangt, hangt van meerdere factoren af. Denk aan de duur, je opleidingsniveau en het soort stagebedrijf. Een bedrijf is niet verplicht om een vergoeding te geven. Krijg je deze wel, dan ligt het bedrag dat je ontvangt in het tweede en derde jaar vaak tussen de 136 en 227 euro. Voor afstudeerders is dat bedrag iets hoger, die ontvangen gemiddeld 227 en 454 voor de inspanningen. De kans dat je alleen met deze bedragen rond kunt komen is klein, maar je mag ook blij zijn dat je iets krijgt! Je doet er namelijk belangrijke lessen op, en die zijn ook wat waard. Al heb je daar vooral na je stage wat aan.

Maak een overzicht van wat je uitgeeft

Naast geld binnen laten komen, is het heel belangrijk om controle te hebben over wat er afgeschreven wordt. Helemaal als je weinig inkomsten, maar wel uitgaven hebt. Denk hierbij niet alleen aan de eerdergenoemde boodschappen, maar ook aan de huur van je studentenkamer, de energiekosten, boodschappen, abonnementen, zorgkosten, misschien wel een autoverzekering, sportcontributie, feestjes en al je andere vaste lasten.

Waar geef jij je geld eigenlijk aan uit? Schrijf het voor jezelf op. Dat kun je ook met terugwerkende kracht proberen te doen. Pak je afschriften erbij en noteer onder elkaar hoeveel je waaraan uitgeeft. Dat kan je een beetje wakker schudden. Het lijkt namelijk best vaak alsof je uitgaven wel meevallen. Neem alleen al de boodschappen: ga jij elke dag naar de supermarkt om avondeten te halen, dan tikt het uiteindelijk toch best aan. Vooral omdat je dan vaak ook extra’s koopt. Probeer op aanbiedingen te letten én om de boodschappen voor een week in te slaan (als je daar de ruimte voor hebt), dat scheelt je waarschijnlijk geld, maar ook tijd en moeite. Het houdt natuurlijk niet op bij de boodschappen, dus maakt dat lijstje en zie hoeveel je uitgeeft, hoeveel dat minder kan én hoeveel er binnenkomt. Zo weet je een beetje wat je uit kunt geven en of je nog wat kunt overhouden.

Spaarpotje

Heb je vaak cash over na feestjes, de boodschappen of ontvang je fooi of een deel van je loon contant? Bewaar dit dan (als het niet al te veel is) in een spaarpotje. Helemaal als je deze niet kunt openen, zul je minder snel geneigd zijn om hier even snel wat uit te pakken. Kan helpen, want zo spaar je misschien meer dan je denkt. Je kunt ook een extra rekening openen, waarop je geld stort waar je niet aan wilt komen. Zo maak je sparen voor jezelf wat makkelijker. Heb je dan een keer echt geld nodig, dan heb je in elk geval een buffer.

Energiecontract, verzekeringen en zorgtoeslag

Let ook op vaste lasten met hoge bedragen. Betaal jij zelf voor de energie die je ontvangt in je woning? Dan heb je meer controle over de energiekosten. Zo kun je een goedkoop contract zoeken, met lage tarieven en een hoge welkomstkorting. Zoek via een energievergelijker naar een voordelig energiecontract. Let je ook nog eens op je energieverbruik; dan gaat de rekening nog meer omlaag. En dat kan best schelen. Helemaal in de winter, als de gasrekening flink stijgt door de brandende radiatoren. Let hierop en je houdt zo wat tientjes over.

Betaal je de verzekeringen die je hebt afgesloten ondertussen zelf? Zodra je achttien bent, moet je zelf een zorgverzekering op je naam hebben staan; voor die tijd ben je nog gratis meeverzekerd met je ouders. Wel kun je vanaf deze leeftijd zorgtoeslag krijgen als je onder een bepaalde inkomensgrens zit. Als student heb je, bijna gegarandeerd, recht op die zorgtoeslag. Dat scheelt weer in de kosten. Je moet de zorgtoeslag wel zelf aanvragen bij de Belastingdienst – én zelf stopzetten op het moment dat je hier geen recht meer op hebt. 

Studietijd gaat ook voorbij

Ja, het is lastig om een stage en een bijbaan te hebben en ook nog eens te studeren én de dingen te willen doen die je wilt. Bedenk wel dat deze periode niet voor altijd duurt: geniet vooral en werk en leer hard. Je stoomt jezelf klaar voor te toekomst. Ooit komt er een tijd waarin je gewoon lekker vijf dagen per week werkt en meer dan die paar euro’s die je nu verdient binnen kunt halen. Dit heeft natuurlijk veel voordelen: geld, ritme en vrijheid na de werkdag – tenzij je je werk mee naar huis neemt. Zin in? Tip: geniet nog maar even van de vrije uren die je hebt tijdens je studietijd!