741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Solliciteren In Vijf Stappen

Dinsdag 1 maart 2011 - Kimberley Maas

Stap 1

Ga eerst voor jezelf na wat je stage in moet houden. Zijn er richtlijnen waar de stage aan moet voldoen? Een minimum aantal uren die je moet lopen? Een minimaal aantal weken of maanden? Waarschijnlijk heeft school deze richtlijnen al voor je bepaald, maar zorg dat je deze voor jezelf duidelijk hebt. Bedenk ook even of er nog vrije dagen zijn die je tijdens je stage op wilt nemen; wellicht kan je een weekje eerder beginnen met stage, zodat je nog steeds tegelijk met je klas klaar bent.

Stap 2

Ga na wat je over hebt voor je stage. Denk hierbij aan reistijd, de uren van je stage per dag, de dagen per week.. Je kan je snel vergissen in de reistijd. Kijk bij het solliciteren op websites van het openbaar vervoer om te kijken hoe lang je onderweg bent naar je stageadres. Heb je een goede verbinding?

Heb je je eigen auto? Ga dan even na hoeveel benzine het je gaat kosten (en of je dit dus kan betalen).

Stap 3

Ga op zoek naar vacatures van bedrijven die je leuk lijken. Je kan natuurlijk op de site kijken van het bedrijf zelf, maar ook op vacaturebanken kan je veel stages vinden. Probeer je te oriŰnteren op het aanbod, om zo te bepalen wat je Úcht leuk lijkt.

Ben je erachter wat je wilt? Ga dan solliciteren!

Stap 4

Begin met het schrijven van je motivatiebrief en je CV. Er zijn een paar punten waar je sollicitatiebrief zeker aan moet voldoen:

Overtuigend, netjes, helder en bovenal foutloos. Vergeet niet de vormgeving.

Maak geen standaard brief die je vervolgens naar elk bedrijf stuurt. Zorg ervoor dat je brief gericht is op de vacature waar je op wilt reageren. Pas je sterke punten aan, aan de vereisten van de vacature. Ga niet zitten liegen in je brief, maar zorg wel dat het bedrijf echt niet om jou en je talenten heen kan.

Voor je CV geldt in feite hetzelfde. Zorg ervoor dat je CV overzichtelijk is en een duidelijke volgorde heeft. Je kan op verschillende manieren je CV indelen, als het maar duidelijk is voor de lezer. Wanneer je later solliciteert naar een baan kan je irrelevante werkervaring schrappen van je CV. Omdat je nu (waarschijnlijk) nog student bent en niet al te veel werkervaring hebt, doe je er beter aan al je werkervaring te laten staan.

Stap 5

Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Zorg dat je niet te zenuwachtig wordt. Het bedrijf heeft jouw CV Ún brief gelezen en hebben je daardoor uitgenodigd. Ze weten op papier al dat ze jou graag willen hebben, nu moet je dat alleen nog even persoonlijk bevestigen.

Misschien dat je dit al te vaak gelezen hebt, maar het geldt nog steeds: Kleed je op de functie en let er op dat je er verzorgd uitziet. Lees je brief en CV nog een keertje na; hier gaat het bedrijf vast wat over vragen. Plan je route zodat je op tijd (en het liefst zelfs nog iets te vroeg) bij het bedrijf bent. Ga rechtop zitten tijdens de sollicitatie en stel zelf ook wat vragen.

Vergeet niet dat het bedrijf weet dat je een stage zoekt; en dat zij ook wel weten dat je niet dagelijks aan het solliciteren bent.