739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Stage lopen voor meer werkervaring en meer kans op een baan

Dinsdag 9 juni 2015 - Redactie

Veel bedrijven adviseren starters om stage te gaan lopen. Omdat er meer werkzoekenden zijn dan vacatures is het lastig om aan een baan te komen. Werkgevers hebben veel keuze omdat er vaak tientallen sollicitanten reageren op één vacature. De hoeveelheid werkervaring geeft vaak de doorslag om een persoon aan te nemen. Als starter heb je nog maar weinig werkervaring en de kans is daardoor groter dat je niet wordt gekozen.

Een goede manier om toch aan die ervaring te komen is door stage te gaan lopen bij een bedrijf tijdens of na je studie. Het is misschien niet wat je gehoopt had na je studie. Iedereen wilt het liefst gelijk betaald aan de slag gaan. Helaas is die extra werkervaring een belangrijke factor om een baan te kunnen krijgen.

Veel starters vinden het nadeel van een stage dat je weinig of niets uitbetaald krijgt. Een manier om dat op te lossen is om parttime stage te gaan lopen, bijvoorbeeld 3 of 4 dagen en daarnaast een bijbaan te nemen. Hiermee kun je genoeg inkomsten genereren om je levensbehoeften te kunnen betalen.

Het voordeel van stage lopen als starter is dat je voor werkgevers niet veel kost en hierdoor is de kans groter dat je aan de slag kan gaan bij een leuk bedrijf. Je kan bij je stageplaats werkervaring opdoen en wie weet kan je er wel blijven werken na je stage.
 Daarnaast heb je te maken met collega's die jou eventueel ook kunnen helpen aan een vaste baan. Een nieuwe omgeving zorgt voor nieuwe mogelijkheden.

Veel studenten en starters zien stage lopen als een "wanhoopsdaad" terwijl het juist een goede instap kan zijn naar de banenmarkt. Het is logisch dat een werkgever de werkervaring van de sollicitanten naast elkaar legt en het gebruikt als beslissende factor. Daarom is het belangrijk om het spel mee te spelen en te zorgen dat je genoeg relevante werkervaring opdoet.