712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Gastbloggers

NieuwsberichtenPersberichtenColumns


Stage, maar dan leuker

Donderdag 23 april 2015 - Asmae

Mijn zoektocht naar een leuke, leerzame stageplek was verrassend makkelijk te vinden. Ik had mijn zinnen gezet op een stage bij de gemeente. Dat was een bewuste keus, want gemeentes zijn voorbeeldfuncties op de arbeidsmarkt en zijn over het algemeen goede werkgevers. Dus de keus was snel gemaakt!

Sollicitatiebrief

Na een paar uur aandacht besteed te hebben aan een originele sollicitatiebrief, solliciteerde ik direct naar de functie. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en kreeg de opmerking dat mijn brief wel erg leuk was. Zodoende was ik de gelukkige en werd ik aangenomen om een half jaar stage te lopen bij de gemeente voor de communicatie. Ik besefte dan ook weer hoeveel verschil een sollicitatiebrief kan uitmaken. Een werkgever kent jou helemaal niet en heeft alleen dat stuk papier waarin je aangeeft dat je bij hem/haar wil werken. Zou jij jezelf aannemen als jij je eigen brief kritisch doorlas? Een sollicitatiebrief kan enorm bepalend zijn dus. Dat is iets om niet te vergeten.

Begin bij het begin

Vlak voordat de stage begon, had ik toch wel enigszins twijfels. Zou het bevallen? Hoe zijn de werkzaamheden? En de collega’s? Maandag 09:00 uur stond ik daar eindelijk in het gebouw, dat me nog vaag bekend voorkwam van de sollicitatie. Ik werd voorgesteld aan iedereen en hier en daar ontstond een praatje. Het fijnste was dat ik niet werd behandeld als stagiaire, maar als werknemer. Horrorstages die gingen over afwassen en alleen maar koffie halen, daar was geen sprake van. In tegendeel zelfs; ik kreeg leuke communicatietaken en had mijn plek helemaal gevonden.

Volwaardige medewerker

Tijdens mijn stage word ik op verschillende projecten ingezet. Mij hoor je daar niet over klagen. Projecten zijn leuk, doelgericht en hebben vaak een specifiek hoogtepunt. Daar kan je enorm veel voldoening uit halen en zodoende kwam ik er achter dat ik het prettig vond om afwisseling te hebben in mijn werkzaamheden. Een ander groot project waar ik aan meehielp waren de verkiezingen. Dat was zo leuk om een keer mee te maken. Je beseft pas hoeveel werk er in een verkiezing zit als je eens een kijkje achter de schermen krijgt.

Elke nieuwe stagedag is wel weer anders en niet altijd zo spannend als een verkiezingsdag. Soms heb je rustige dagen, maar andere momenten zijn volledig volgeboekt met afspraken en meetings. Ook heb ik een fijne werkplek naast het stadhuis, in het hart van Rotterdam. Het is bijna vanzelfsprekend dat ik af en toe wethouders, politieke leiders en de burgemeester ontmoet en spreek. Voordat ik de stage begon was dat helemaal niet zo vanzelfsprekend, maar dat is wel een leuke bijkomstigheid. Ook zijn mijn directe collega’s altijd vriendelijk en positief. Hierdoor kan ik ook mijn taken goed uitvoeren.

Tips en tricks

Natuurlijk heb je ook stages die helemaal niet leuk of leerzaam zijn en totaal niet bij jouw niveau passen. Ook ik heb ooit een horrorstage gehad voordat ik er achter kwam dat er k goede stageplekken zijn. Daarom heb ik een paar tips.

Als ik echt iets kan aanraden is dat je niet klakkeloos moet solliciteren naar elke functie die je tegenkomt. Ga bij jezelf na: waar wil ik werken? Commercieel of misschien non-profit? Grote organisaties met veel afdelingen of kleine organisaties met een hecht team? Bedenk ook welke organisaties je aantrekken en kijk of er vacatures zijn. Wees daarnaast ook origineel en creatief in je sollicitatiebrief. Verstuur niet naar elke organisatie dezelfde brief. Er zit wat extra moeite in om elke keer de brief aan te passen, maar het loont wel.

Wees op je stageplek ook gewoon jezelf. Ik kreeg wel eens te horen dat ik rustig was, maar dan antwoordde ik dat ik ook rustig ben van karakter. En ook door jezelf te blijven, zullen collega’s je meer waarderen. En als laatste punt: als je iemand bent die erg zenuwachtig is of een dosis gezonde spanning ervaart voor de eerste stageweek, ga dan even een weekendje weg vlak voor je stage begint. Ik besloot een vakantie te boeken naar een zonnig land en kwam volledig tot rust om maandag met genoeg energie te starten aan de stage. Als je daar een mogelijkheid voor hebt, pak je kans en het zal je zeker helpen om nog even goed te ontspannen voor je aan je stageavontuurtje begint.