713 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Persberichten

NieuwsberichtenColumnsGastbloggers


Studenten: stagebegeleiding scholen schiet tekort

Dinsdag 14 september 2010 - Nieuwsredactie

Een groot deel van de Nederlandse studenten is niet tevreden over de stagebegeleiding vanuit de opleidingsinstituten. Dit blijkt uit de Landelijke Stage Enquête 2010 die werd gehouden door Stagemotor.nl, een online vacaturebank voor stages.

45% van de studenten beoordeelt de stagebegeleiding vanuit school als onvoldoende. Volgens studenten die stage lopen ontbreekt het vooral aan goede en tijdige informatie vooraf. Zo is het voor studenten vaak lang onduidelijk aan welke eisen het stagebedrijf moet voldoen, wat er vanuit de opleiding tijdens de stage wordt verwacht en hoe zij het beste naar een stage kunnen zoeken. Veel studenten vinden dan ook dat ze in het diepe worden gegooid als zij stage moeten gaan lopen.

Begeleiding bedrijven wel voldoende
In tegenstelling tot de onderwijsinstellingen scoort de stagebegeleiding van bedrijven wel een dikke voldoende met gemiddeld een acht. "Het is zorgwekkend dat juist de onderwijsinstellingen kennelijk van bedrijven moeten leren wat goede stagebegeleiding inhoudt", aldus Pieter van Diggele, manager Communicatie bij Stagemotor.nl. "Dit probleem is niet nieuw. Toch slagen veel opleidingen er niet in de voorbereiding en begeleiding van de stage op orde te krijgen". Uit de Landelijke Stage Enquête van 2009 bleek ook al dat studenten meer tevreden waren over de stagebegeleiding vanuit het bedrijf dan vanuit school.

Te laat beginnen

Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de studenten pas een maand voor aanvang begint met het zoeken van een stage. Daarnaast kent 48% van de studenten meerdere medestudenten die moeite hebben bij het vinden van een stage. Van Diggele: "Veel studenten beginnen te laat met zoeken, omdat zij te laat en onvolledig zijn geïnformeerd. Studenten komen dan terecht op een stageplek die niet bij hen past, of zitten onnodig zonder stage. Ik adviseer studenten dan ook om altijd op tijd te beginnen met het zoeken van een stage, ook al heb je weinig informatie vanuit je opleiding."

Landelijke Stage Enquête
De Landelijke Stage Enquête 2010 werd van mei tot september 2010 gehouden door Stagemotor.nl Aan dit onderzoek deden 1499 studenten mee. Voor meer informatie over deze enquête kunt u kijken op de informatiepagina Landelijke Stage Enquête 2010.