741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Stageklachten

Woensdag 10 maart 2010 - Nieuwsredactie

Kort geleden had ik een terugkomdag op mijn HBO. Een redelijk geslaagd dagje, erg zinvol naar mijn mening. Het is altijd leuk om oude klasgenoten weer te zien. “Hoe is het met jouw stage?” “ja goed, en met de jouwe?” Je kent het type gesprekken wel. Daarnaast was het ook een leerzame dag. Het punt van de terugkomdag is namelijk om ervaringen opgedaan tijdens de stage uit te wisselen en elkaar te helpen als er problemen zijn. Dat er problemen zijn bleek al gauw. Bij een studente waren de hypothetische vragen niet van de lucht tijdens het vragenrondje. Later, tijdens de groepsbesprekingen, kwam de aap uit de mouw. De arme jongedame wordt als koffiedraagster en fulltime fotokopieerder gebruikt.

Het zijn lastig op te lossen klachten, als stagiaire sta je nu eenmaal niet zo sterk. Gelukkig kan er met een paar goede gesprekken tussen stagiaire, begeleider en mentor al heel veel opgelost worden. In de ergste gevallen zal een stagiair ontevreden een stage afronden of zelfs op zoek gaan naar een nieuwe. Gelukkig zijn dit soort stages nog altijd de uitzonderingen.

Verontrustender zijn de andere soorten klachten die tegenwoordig vaak gehoord worden. Zo klagen veel studenten over de gebrekkige voorbereiding die ze van school ontvangen. Een uiteraard gemakkelijk te voorkomen probleem. Degelijke informatie en een korte sollicitatiecursus zijn een kleine moeite en kunnen voor de studenten een wereld van verschil maken. Ook de begeleiding vanuit school laat vaak te wensen over, zelfs bedrijven klagen over de onzichtbare en ongrijpbare mentor. Wederom een gemakkelijk op te lossen probleem, er moet alleen wel tijd ingestoken worden door de school. Wellicht is het tijd voor scholen om zich te realiseren dat ook zij een belangrijke rol bij de stage spelen. Aan ons studenten de taak om ze dit duidelijk te maken! Daarna kunnen we met ons allen aan de slag om de grotere problemen op te lossen.

Trefwoorden:

Stage lopen