715 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Tweet van de Week: Stress & Social Media Madness

Vrijdag 11 mei 2012 - Ilona Zoomer

Vandaag is het 11 mei: de 132ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 234 dagen tot we met zn allen Oud en Nieuw kunnen vieren.
Het is niet zon bijzondere dag, deze elfde mei. Behalve als je meetelt dat op deze datum in het jaar 330 de stad Byzantium werd omgedoopt tot Constantinopel, of dat het vandaag de 72e verjaardag is van couturier Frans Molenaar (gefeliciteerd, Frans!). Maar goed, na lang zoeken hebben we iets kunnen vinden. Het heeft weinig met 11 mei te maken, maar toch: stress.

De meeste scholieren en studenten die in deze periode stage lopen, zijn halverwege de maand mei inmiddels tot de ontdekking gekomen dat het schooljaar niet zo gek lang meer duurt. Het einde van de stageperiode is pretty much in zicht. Ja, en dan kom je de stapel werk tegen die je de hele tijd voor je uit geschoven had, waar je nog genoeg tijd voor had en waar je heus binnenkort (ooit, eens) aan was begonnen. Als je na het lezen van de vorige zin een ietwat beknepen gevoel krijgt, alsof je hartslag even een sprintje heeft getrokken, is het misschien slim om even je agenda te checken en een aantal deadlines te stellen.
Just sayin’.

We lazen deze week over een andere (relatief nieuwe) vorm van stress: de Social Media Stress. Omdat bijna alle communicatie tegenwoordig via sociale media gaat, en omdat je daarvoor geen hele computer nodig hebt, zie je tegenwoordig een heel gemeenschappelijk straatbeeld. Probeer het maar eens. Als je op een willekeurig station om je heen kijkt, is de kans groot dat iedereen voorovergebogen staat te tikken op z’n schermpje. Om toch vooral maar contact te onderhouden via Facebook, Twitter, WhatsApp of Ping. Om toch maar vooral niks te missen. Het ergste horrorscenario dat je je in 2012 kunt voorstellen, is dat de batterij van je smartphone het plotseling begeeft. Iemand heeft net via WhatsApp gezegd dat hij een leuke foto op Facebook heeft gezien... en die kun je pas over een uur bekijken, als je thuis bent. Ach en wee!

Nu weer even serieus. Het schijnt namelijk best een ernstig probleem te zijn. Onderzoekers hebben vastgesteld dat ongeveer een kwart van de jongeren tussen de 13 en de 18 jaar last heeft van de Social Media Stress. Bang om sociaal buitengesloten te raken of ‘dingen te missen’. 86 procent neemt z’n smartphone overal mee naartoe en 60 procent voelt zich gestrest als hij z’n berichten niet kan bekijken.

Stress dus.
En wat is nu bij uitstek de manier om aan iedereen te laten weten dat je in de stress zit? Juist! Facebook, Twitter, WhatsApp of Ping…
Vraag ik me toch af: hoe lang zal het in het jaar 330 geduurd hebben voordat alle inwoners van Byzantium wisten dat hun stad ineens Constantinopel heette?

Hieronder een greep uit de stressvolle tweets van deze week.