712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Tweet van de Week: bijgeloof en ellende op vrijdag de 13e

Vrijdag 13 april 2012 - Ilona Zoomer

Bijgeloof, ellende, pech en ongeluk. Wees gewaarschuwd, vandaag is het vrijdag de 13e!
Deze nationale ongeluksdag kan maximaal drie keer voorkomen in een jaar. Sjongejonge. Hebben wij dit jaar even pech. In januari hadden we al een vrijdag de dertiende, nu in april en over drie maanden weer!

Over de oorsprong van deze dag bestaan verschillende theorieën, maar één ding is zeker: het getal 13 hakt er flink in. Zo hebben veel vliegtuigen geen dertiende rij, hotels geen kamer 13 en gebouwen en wolkenkrabbers geen dertiende verdieping. Hoewel dat stiekem gewoon onzin is. Heb je ooit een open ruimte tussen verdieping 12 en 14 zien zweven? Wij ook niet. Verdieping veertien is gewoon dertien, maar dertien brengt ongeluk en dus doen we net alsof-ie er niet is. Ook goed.

Inderdaad, bijgelovige mensen hebben niet alleen op vrijdag de 13e iets te doen, het hele jaar door loert het ongeluk en de ellende vanuit een klein hoekje naar ons. Onder een ladder doorlopen hoef je ook op een dinsdag niet te proberen. Pas verder op voor zwarte katten, met zout knoeien en laat je paraplu als je binnen bent vooral dicht. Oh, en breek ook geen spiegel, want dan heb je de komende zeven jáár een probleem.

Feit blijft dat vrijdag de dertiende nog altijd een dankbaar onderwerp is voor tal van horrorfilms, boeken, artikelen en columns, zoals ook te lezen is in de wekelijkse Spits-column van schrijver James Worthy.

Statistisch gezien valt de hoeveelheid pech op vrijdag de dertiende nog best mee. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) telt minder schademeldingen dan op andere vrijdagen. Op een vrijdag de 13e komen er gemiddeld 7.500 meldingen binnen. Het gemiddelde aantal meldingen op een willekeurige andere vrijdag is 7.800. Toch zijn Nederlanders extra op hun hoede op een dag als vandaag. Je weet maar nooit.