741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Voorkom een boete. Zet je studentreisproduct op tijd stop!

Maandag 24 april 2017 - Lorenzo

Niet alleen als je bent afgestudeerd, maar ook als je (tijdelijk) stopt met je studie, je recht op het studentenreisproduct hebt verbruikt of een periode in het buitenland gaat studeren, is het nodig om je studentreisproduct z.s.m. stop te zetten.

In de praktijk blijkt dat dit niet altijd gebeurt en dat levert de ov-bedrijven en DUO miljoenen per jaar op.

Boetes

De afgelopen drie jaar hebben studenten bij elkaar bijna 140 miljoen euro aan boetes moeten betalen omdat ze hun studentreisproduct te laat stopzetten Van deze 140 miljoen euro ging zo’n 93 miljoen euro naar de ov-bedrijven. De rest (zo’n 47 miljoen euro) ging naar DUO. Ruim 170.000 studenten betaalden een boete van gemiddeld 800(!) euro.

Een bizar bedrag, daar het gros van de studenten haar studentreisproduct niet moedwillig onrechtmatig gebruikt. Sterker nog, van de studenten die te laat hun studentreisproduct stopzetten gebruikt slechts 10% de kaart nog bewust. De overige 90% betaalt dus een boete, puur omdat zij vergeten de kaart stop te zetten.

Bezwaar

Verschillende studentenorganisaties laten al jaren weten bezwaren te hebben tegen de ov-boete. Jan Sinnige, voorzitter van de ISO zei bijvoorbeeld: "Het is onbegrijpelijk dat de ov-kaart nog steeds niet automatisch kan worden stopgezet als hij afloopt. Elk poortje op het station blijft dicht als je te weinig saldo hebt, maar een ov-kaart waarvan de afloopdatum van tevoren bekend is, kan niet vanzelf aflopen."

Als je je dan bedenkt dat slechts 10% van de studenten bewust het studentreisproduct gebruikt terwijl dit niet meer mag, dan heb je toch het idee dat er met deze onwijze boete een kanon op een mug geschoten wordt.

Oplossing

Verschillende studentenorganisaties benadrukken dat er betere oplossingen te bedenken zijn dan het beboeten van studenten. Het liefste zien zij dat de ov-kaart automatisch afloopt als het reisrecht van een student niet meer geldig is. Momenteel blijft elk poortje op het station dicht als je te weinig saldo hebt, maar een ov-kaart waarvan de afloopdatum van tevoren bekend is, kan niet vanzelf aflopen. Dat is krom.

Volgens Jan Sinnige, zou er al veel verbeteren als de informatievoorziening over het gebruik van de ov-kaart verbetert. “Studenten moeten nog steeds naar een NS-automaat om hun product eraf te halen en worden slecht geļnformeerd over wanneer dat moet. Zonder fatsoenlijke informatievoorziening leg je geen boetes op. De voorkant moet eerst op orde komen, voordat je aan de achterkant geld gaat vragen.”

Hoe zet ik mijn studentreisproduct stop?

Momenteel is het zo dat jij 3 weken voor het aflopen van jouw studentreisproduct, een brief van DUO thuis krijgt dat je deze moet stopzetten. Je zet je studentreisproduct zelf stop bij een automaat. Doe dit echt op tijd! Per halve maand dat je niet, of te laat hebt stopgezet krijg je een boete van 97 euro.

Weet jij niet zeker hoe lang jouw studentreisproduct nog doorloopt, of wil je deze stopzetten? Lees hier hoe dat moet!

 

Bron: telegraaf.nl