759 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.




Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Wat Willen De Politieke Partijen Doen Met Jouw Onderwijs?

Maandag 31 mei 2010 - Nieuwsredactie

De verkiezingen komen steeds dichterbij en ťťn ding is wel duidelijk; de studiefinanciering zal waarschijnlijk niet gehandhaafd blijven. Dat is rot voor studenten, zeker voor die groep studenten die al jaren hun stinkende best doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Over de voor- en nadelen van het afschaffen van de stufi is echter al genoeg gezegd. Veel interessanter op dit moment is weten wat de politieke partijen verder nog van plan zijn met ons onderwijs. Wat willen de SP, GroenLinks en PVDA?

De SP
De SP is vooralsnog de grote vriend van de studenten. Zij maken zich sterk voor een OV-kaart voor Mbo’ers en willen de studiefinanciering behouden. Daarnaast vinden zij dat de eisen hoger moeten. Beroepsonderwijs moet opleiden tot een vak waar je wat aan hebt, universiteiten en Hbo’s moeten geen leerfabrieken zijn en de eisen aan vakinhoudelijke eisen moeten worden verhoogd. Erg uitgebreid is de SP niet in haar verkiezingsprogramma en ook worden er geen specifieke verbeterpunten genoemd. Maar toch is het fijn om te weten dat er toch nog een partij vol voor de portemonnee van de student opkomt.

GroenLinks

De een wil de stufi behouden, de ander wil hem afschaffen, GroenLinks gaat vrolijk haar eigen gang.† De stufi wil zij wel afschaffen maar we krijgen er een ‘studieloon’ voor terug, dat is dus een ruime studiebeurs. …ťn probleem, om dat ‘studieloon’ te financieren betaal je na het behalen van een diploma op het hoger onderwijs wel je leven lang een ‘geringe en inkomensafhankelijke hogeronderwijsbelasting voor voormalig studenten’.† Persoonlijk geef ik dan de voorkeur aan een lening waar ik na een aantal jaar vanaf ben. Verder maakt GroenLinks zich sterk voor meer lesuren en de ‘professionalisering van docenten.’ Ook op onderzoek wordt niet bezuinigd en natuurlijk zou GroenLinks GroenLinks niet zijn als zij niet wilden dat er meer nadruk komt op kennisontwikkeling op het gebied van energie, klimaat en het efficiŽnt omgaan met natuurlijke hulpbronnen.

De PvdA

De PvdA is in de eerste plaats een groot voorstander van het invoeren van het sociale leenstelsel, waarbij je een lening aangaat die je naar draagkracht terugbetaalt. De OV-studentenkaart blijft bestaan en de opbrengsten uit de stufi gaan naar het bekostigen van een OV-studentenkaart voor Mbo’ers. Wat overblijft wordt geÔnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. De PvdA maakt zich zorgen over uitval in het hoger onderwijs. Dit willen zij tegengaan door intake gesprekken te creŽren zodat de toekomstige student zich beter kan oriŽnteren. Ook maken zij zich sterk voor kleinere klassen en meer aandacht voor het individu.

Trefwoorden:

Politieke partijen