764 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Wat Zijn De Politieke Partijen Van Plan Met Jouw Onderwijs?

Dinsdag 8 juni 2010 - Nieuwsredactie

De verkiezingen komen met de dag dichterbij. Binnenkort kan iedereen boven de 18 zijn of haar keuze maken. Maar welke partij wordt het? Dat blijft de grote vraag. Wat zijn de partijen eigenlijk van plan met ons onderwijs? Hier volgen heel kort de standpunten van de PVV, CDA en VVD en D66.

De PVV
Veel te zeggen over het onderwijs heeft de PVV niet. Ze laten weten dat de stufi moet blijven en dat de scheiding tussen Hbo en universiteit moet blijven bestaan. Ook willen zij meer vrijheid geven aan de scholen zelf om te bepalen wie wel en niet bij hen mag studeren (selectie aan de poort). Bij het Mbo moet het diploma weer gaan glimmen en niet de nieuwe gebouwen. Verder schijnt het de PVV een doorn in het oog te zijn dat niet op iedere school onze vlag wappert …tsja.

Het CDA
Het CDA heeft wel een groot gedeelte van hun verkiezingsprogramma gewijd aan scholing en studeren. Over de werking van het Mbo zijn zij relatief tevreden lijkt het. Zij willen wel binnen vier jaar het aantal ‘zeer zwakke’ Mbo’s met de helft verminderen en zijn voorstanders van meer vakscholen. Het Hbo en de universiteiten bestempelen zij als ‘te uniform’. Dat wil zeggen, ze zijn tevreden met de huidige kwaliteit van scholen, maar het steekt hen dat er geen echte top universiteiten zijn in Nederland. Om daar verandering in te brengen vind het CDA dat scholen meer ‘differentiatie, specialisatie en maatwerk’ moeten gaan bieden. Ook willen zij meer contacturen in het hoger onderwijs. De stufi wil ook het CDA behouden. Daar staat dan wel tegenover dat er een hoger collegegeld van je gevraagd wordt als je langer dan vijf jaar studeert. Denk dus nog even goed na voordat je aan die master wilt beginnen…

De VVD

De VVD begint optimistisch met scholen die zich weer aanpassen naar de leerlingen en leraren die niet langer verdrinken in de bureaucratie en bijscholing krijgen. Nog vrolijker ga je kijken als ze vrolijk meedelen van plan te zijn om 1 miljard euro te investeren in het Hoger Onderwijs. Maar let op, de VVD houdt van marktwerking, altijd en overal. Dus krijgen scholen de ruimte om zelf te bepalen hoe hoog het collegegeld wordt. Dit schijnt de concurrentie tussen onderwijsinstellingen te verbeteren en beter te zijn voor de leerling. We zullen zien of die knappe kop uit een arbeidersgezin zijn of haar vingers nog wil branden aan Nyenrode en TU Delft. Ook is de VVD een voorstander van selectie aan de poort.

D66

Helaas is ook D66 voorstander van het omzetten van de stufi in een sociaal leenstelsel. Dit willen zij op termijn invoeren en jongeren mogen 20 jaar doen over de terugbetaling van de lening. Ook heeft D66 grote plannen om het hoger onderwijs te verbeteren. Zij pleiten voor bredere opleidingen met meer afstudeerspecialisaties. Door dit in te voeren hoopt D66 het aantal teleurgestelde afhakers terug te dringen. Ook is D66 in de meeste gevallen tegen het instellen van een numerus fixus. Zij hebben veel initiatieven klaarliggen om de samenwerking tussen scholen en het bedrijfsleven te verbeteren. Ook een mooi punt is dat D66 een minimumpercentage in wil voeren wat scholen verplicht uit moeten geven aan daadwerkelijk onderwijs, in plaats van managementlagen.

Trefwoorden:

Politieke partijen