779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Zeven tips voor het vinden van een droombaan

Dinsdag 20 juni 2017 - Lorenzo

Je droombaan: het perfecte plaatje van een combinatie van de functie, het bedrijf, de collegaís, de locatie, leermogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Het klinkt als iets onbereikbaars en te mooi om waar te zijn. Of het nu om een stage of baan na je studie gaat, het kan best binnen bereik liggen als je maar actief aan de zoektocht begint, en stappen zet om het concreet te maken!

Hieronder vind je zeven handige tips bij je zoektocht naar een droombaan! Er zijn natuurlijk ook meer sollicitatietips voor specifiek het voorbereiden en hebben van een sollicitatiegesprek. Zo gaven we eerder bijvoorbeeld als eens tips voor de juiste outfit om een professionele en representatieve indruk te maken.

1.††††† Wie ben je en wat wil je?

Om een droomstage of -baan te vinden, moet je allereerst natuurlijk voor jezelf helder hebben wat je zoekt. Werk je graag alleen of juist beter in een team, en met wat voor mensen werk je dan graag samen? Hoeveel dagen of uren zou je het liefst willen werken? Waar ben je goed in, wat vind je leuk, waar krijg je energie van en wat vind je lastiger?

2. † † †Ga breed op zoek naar je droombaan

Samen met alle andere studenten die een stage zoeken of werkzoekenden vis je in dezelfde vijver. Vacatures worden meestal online aangeboden, maar daar wordt natuurlijk ook door anderen gezocht. Bezoek daarom ook banenmarkten en schakel je netwerk in. Social media zoals Twitter, LinkedIn en Facebook, vrienden, buren, familie, vorige werkgevers, oud-collega’s, vrienden van vrienden bellen of netwerkbijeenkomsten bezoeken. Hoe meer mensen weten dat je een stage of baan zoekt, hoe beter, en hoe meer informatie over potentiŽle banen je bereikt. Onthoud dat nog altijd driekwart van de vacatures wordt ingevuld door mensen die elkaar via via kennen.

3.††††† Tips voor je CV

Online activiteiten werden hierboven al genoemd, maar zijn natuurlijk ook van toepassing op je cv. In een digitaal CV kun je meer informatie kwijt dan een in een traditioneel papieren versie, en kun je deze ook nog eens koppelen aan bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn, een blog of website. Eerder was wel de trend zichtbaar dat een CV moest opvallen tussen alle andere. Nu ligt de nadruk toch weer meer op een duidelijk en overzichtelijk CV zonder felle kleuren of grote letters, omdat dit alleen maar afleidt. Houd er rekening mee dat de leze binnen twintig seconden moet weten wat jouw achtergrond is en je motivatie.

4. † † †Houd je verwachtingen realistisch

Een ‘gewone’ baan vinden kan al maanden kosten, dus reken er ook niet op dat je droombaan binnen een paar maanden gevonden is. Stel jezelf reŽle doelen en accepteer de mogelijkheid dat een andere tijdelijke baan een opstap naar je droombaan kan zijn. Door een tijdelijke functie kun je wel meer ervaring opdoen, je netwerk uitbreiden en zelfs de mogelijkheid geven door te stromen binnen een bedrijf naar je droombaan. Blijf ook vooral positief en laat negatieve gevoelens je niet hinderen om door te zetten.

5.††††† Bijscholing nodig?

Mensen blijven zich hun hele leven ontwikkelen, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Aangezien men in zijn tienerjaren al op de middelbare school een bepaalde richting moet kiezen, is het dan ook niet verwonderlijk dat er mensen zijn die op latere leeftijd een compleet andere functie nastreven. Heb jij ook niet de juiste papieren voor een bepaalde functie? Welke mogelijkheden zijn er om die alsnog te bemachtigen, bijvoorbeeld door middel van een verkorte opleiding, cursus of stage?

6.††††† Op eigen initiatief een werkgever benaderen

Ken je een bedrijf waar je graag zou willen werken. Dan kun je natuurlijk een open sollicitatie of CV sturen naar dit bedrijf. Grote kans echter dat je brief of CV op de grote stapel beland en niet eens wordt gelezen. Hoe je een werkgever dan wel kan overtuigen van je enthousiasme? Door actief contact te leggen en het bedrijf op te bellen, en bijvoorbeeld te vragen naar openstaande vacatures of de mogelijkheid voor een gesprek.

7.††††† De aandacht trekken van werkgevers

Om online op te vallen kan het zelfs al niet meer voldoende zijn om op Facebook, LinkedIn en Twitter aan te geven dat je op zoek bent naar werk. Hoe je potentiŽle werkgevers heel concreet je kennis kunt presenteren? Door een blog te starten over je droombaan. Werkgevers kunnen direct een inschatting van je niveau en persoonlijkheid maken, waardoor je al een streepje voorhebt op concurrenten.

Ook erg belangrijk tijdens je zoektocht? Het vastleggen van je inspanningen zodat je overzicht houdt en je je ervaringen kunt gebruiken tijdens toekomstige sollicitaties.